Stephen Shropshire

Stephen Shropshire (1972) begon zijn opleiding aan de Juilliard School in New York, waar hij afstudeerde bij Benjamin Harkarvy en in 1992 met Mercy zijn choreografisch debuut maakte.

Hij behaalde een MA in Arts and Heritage van de Universiteit van Maastricht en is momenteel promovendus bij PhDArts, een samenwerking tussen de Leiden University Academy of Creative and Performing Arts en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag.

Choreografieën van Stephen Shropshire vallen op door hun muzikaliteit, virtuoze bewegingstaal en sterke compositie. Shropshire heeft veel kennis van kunstgeschiedenis en kunsthistorisch erfgoed en een scherp oog voor hedendaagse sociaal-politieke thema’s. De beide interesses keren terug in zijn werk.

Van 1994-1999 danste Shropshire bij het American Repertory Ballet (Princeton). Hiervoor maakte hij drie werken, waaronder Like a Body. Vanaf 1999 danste hij bij Galili Dance waarvoor hij meerdere dansstukken maakte: The Pipers Progress bijvoorbeeld, waarvoor hij in 2003 zowel de Grote Prijs als de Publieksprijs kreeg op het achtste internationale choreografisch concours ‘Tendances’ in Luxemburg, en zijn eerste avondvullende werk, INK.

In 2005/2006 werkte Shropshire met het Icelandic City Theater en de Icelandic Dance Company aan een nieuwe productie van Carmen. Van 2009 tot 2012 was Shropshire artistiek directeur van Noord Nederlandse Dans in Groningen. Bij het Dansk Danseteater maakte hij in 2018 About Miss Julie, een bewerking van Strindbergs toneelstuk Freule Julie. In 2016 richtte Shropshire een eigen stichting op van waaruit hij nieuw werk creëert, waaronder We Are Nowhere Else But Here en Cantata en zijn onderzoek deelt.

In 2017 ontving Stephen Shropshire een speciale ereprijs van het Dansersfonds '79 voor de 'consistente esthetische harmonie in zijn werk' en in 2018 won zijn werk We Are Nowhere Else But Here van de VSCD de Zwaan voor de meest opvallende dansvoorstelling van 2017.

Voor Scapino Ballet Rotterdam maakte Stephen Shropshire in 2006 voor TWOOLS 8 het groepsstuk Geekspeak.

Curriculum Vitae

Opleiding

Juilliard School New York, Universiteit van Maastricht, PhDArts

Danste bij

American Repertory Ballet (Princeton), Galili Dance

Maakte werk bij

Juilliard School New York, American Repertory Ballet (Princeton), Icelandic Dance Company, Noord Nederlandse Dans, Scapino Ballet Rotterdam

Beurzen, nominaties en prijze

- Grote Prijs & Publieksprijs 8e internationale choreografisch concours ‘Tendances’ in Luxemburg - 2003
- Speciale ereprijs Dansersfonds '79 - 2017
- Zwaan 'meest opvallende dansvoorstelling' voor We Are Nowhere Else But Here - 2018

Werk voor Scapino

TWOOLS 8

De 8e editie van TWOOLS doet het zonder de reeks korte, verbindende groepsstukken die artistiek leider Ed Wubbe gewoonlijk voor de seizoensafsluiter van Scapino maakt.

Lees meer

It's a beautiful world

Een puur dansfeest met choreografieën van Ed Wubbe, Marco Goecke, Georg Reischl, André Gingras, Stephen Shropshire en Jaakko Toivonen.

Lees meer

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu