Soleil de Jager

Geen andere danseres die haar carrière bij Scapino Ballet Rotterdam al op zó’n jonge leeftijd is begonnen: als elfjarig danstalent wordt Soleil de Jager in 2014 uitgekozen om samen met Scapino-dansers Bonnie Doets en Mischa van Leeuwen een choreografie van Ed Wubbe te dansen tijdens het jaarlijkse Bevrijdingsconcert op de Amstel.

“Ik herinner me het telefoontje nog goed, mijn moeder nam op: ‘Of ik mee wilde doen aan dit project’. Ik kon het echt amper geloven, zo’n kans krijg je normaal alleen in je wildste dromen.”

Soleil heeft op dat moment zes keer per week les bij een amateurdansschool in Middelburg, en het is tijdens het project Dansdroom Zeeland dat ze Ed Wubbe voor het eerst ontmoet. Ze is, zegt ze, dan nog een heel verlegen meisje, maar die verlegenheid valt weg door het plezier en de passie die ze ervaart wanneer ze danst. Ook tijdens het Bevrijdingsconcert. “Het was zenuwslopend, maar eenmaal op het podium kon ik de spanning loslaten. Bonnie en Mischa gaven me dat vertrouwen, dat gevoel van ‘we doen dit samen’.”

Online audities

Kort daarna vertrekt Soleil naar Antwerpen, waar ze is aangenomen op de Koninklijke Balletschool. Hoewel ze geniet van de lessen valt het verblijf in het bijbehorende internaat haar zwaar – ze mist het gezinsleven – en na anderhalf jaar stapt ze daarom over naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze in een gastgezin, bij een klasgenootje thuis, veel beter aardt.

Ondertussen blijft ze contact houden met Bonnie Doets en mag ze met regelmaat ook een les bij Scapino meedoen. “Mijn droom werd daardoor steeds duidelijker: een contract bij Scapino bemachtigen, al realiseerde ik me ook dat dat maar voor weinigen is weggelegd.”

Middenin de eerste coronalockdown doet ze, bij zowel Scapino als Introdans, auditie voor een stageplek. “Opeens werden alle audities online gehouden, dus je moest video’s van jezelf insturen. Mijn hemel, ik heb al die filmpjes wel honderd keer opnieuw opgenomen.” Met resultaat, want bij beide gezelschappen is ze welkom, maar moeite om te kiezen heeft ze niet: in seizoen 2021/2022 begint ze als stagiair bij Scapino.

Mijn droom werd daardoor steeds duidelijker: een contract bij Scapino bemachtigen, al realiseerde ik me ook dat dat maar voor weinigen is weggelegd.

Eigen initiatief en motivatie

“Dat was een hele switch: van opleiding naar gezelschap. Je krijgt niet meer alle uitleg en aandacht die je op school gewend was te krijgen. Je moet veel meer eigen initiatief tonen, je eigen motivatie vinden, zorgen dat je verschillende rollen aanleert voor het geval er een andere danser uitvalt. Het is een goede test voor jezelf, ik heb nu al zó veel geleerd.”

Ze danst als invaller een aantal keren mee in Ed Wubbes Casablanca, mag zich wagen aan de voor haar totaal nieuwe dansvorm ‘threading’ in Justin de Jagers Intertwine en staat – nadat haar arbeidsovereenkomst is omgezet in een vast contract – in september 2022 met Oscar bijna drie weken lang in een uitverkocht Carré. “Een emotionele ervaring; het is toch de plek waar het in 2014 allemaal begon.”

Curriculum Vitae

Geboren
2002, Gorinchem, Nederland
Opleiding

Koninklijke Balletschool Antwerpen
Koninklijk Conservatorium Den Haag

Te zien in (o.a.)

Intertwine, The Square 2, Oscar, Casablanca

Beurzen

Aanmoedigingsprijs Stichting Cultuurfonds School voor Jong Talent - 2019
Beurs Stichting Dansersfonds ’79 - 2020
Beurs Kylián Foundation - 2021

Bij Scapino sinds
2021

Support en liefde

Ze wil een danser zijn die ‘alles probeert’, die openstaat voor nieuwe ideeën en invloeden en voortdurend op zoek blijft naar andere kanten in zichzelf, om zo vooral een eigen kracht, persoonlijkheid en uniciteit te kunnen tonen.

Naast de dans zijn haar ouders en twee broers het meest belangrijk voor haar. “Ik ga nog steeds elk vrij weekend naar huis, ik haal enorm veel uit de support en liefde van mijn familie. Daarbij ben ik gek op de zee. Mijn ouders wonen tegenwoordig in Monster, vlakbij Den Haag, en ik vind het heerlijk om met mijn hond Saar over het strand te lopen, en al wandelend mijn gedachten te ordenen.”

 

Fotografie: Khalid Amakran | Interview: Astrid van Leeuwen

Optreden in Carré was een emotionele ervaring

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu