Ryan Djojokarso

Na zijn afstuderen aan Codarts, werd Ryan Djojokarso (1983) een veel gevraagd danser en werkte met verschillende choreografen waaronder Itzik Galili, Liat Waysbort, Erik Kaiel, Keren Levi, Ugo Dehaes, Itamar Serussi en Tabea Martin.

Sinds 2013 ontwikkelt hij zich als maker bij onder andere Korzo, grotendeels in samenwerking met theaterregisseur Bram Jansen. Ryan werkt altijd vanuit een thema dat een reeks voorstellingen met elkaar verbindt.

Zo maakte hij voor Korzo’s Voorjaarsontwaken in 2013 het duet Balts, het eerste in een serie over een jong, ongetrouwd koppel. In deze reeks verschenen daarna Nomophobia (CaDance 2015), On Hold (Voorjaarsontwaken 2016) en FINAL (Conny Janssen Danst, 2016). Balts werd bekroond met een Critici Prijs in Hannover, een prijs voor de beste danser (Mayke van Kruchten) bij CICC in Kopenhagen en de eerste Berner Tanzpreise. Voor het Konzert Theater Bern creëerde hij voor het ensemble de voorstelling Giacometti.

In 2014 is hij gestart met een aantal voorstellingen waarin hij zich afvraagt hoe dicht sport en spel bij dans liggen. Dit resulteerde in de jongerenvoorstellingen Tanz ist auch sport (DOX) en SPEED (Crosstown/Korzo) en recentelijk Jij bent ‘m! (CaDance 2017) voor kinderen. Deze voorstelling werd geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen 2017. Ryan kreeg in datzelfde jaar de BNG Bank Dansprijs en werd genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek.

Een andere reeks waar Ryan zich in verdiept, vertrekt vanuit de literatuur. I.s.m. DOX & fABULEUS, maakte hij Alleen de grootste nabijheid, vrij geïnspireerd op een roman van Goethe uit 1809. Voor CaDance 2017 maakte hij Giovanni’s Room, een heftig liefdesverhaal gebaseerd op het gelijknamige boek van James Baldwin uit 1956.

Ryan werd in 2017 genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek en won – samen met Astrid Boons en Sabine Molenaar – de BNG Bank Dansprijs voor beloftevolle choreografen. Op dit moment ontwikkelt Ryan zich bij Korzo, binnen een nieuwe makers traject, als maker voor de grote zaal. Dit traject is in samenwerking met het Zuiderstandtheater en Scapino Ballet Rotterdam en wordt ondersteunt door het Fonds Podiumkunsten.

Het eerste resultaat van dit traject uitte zich in While the leaves are blowing. Een korte voorstelling als onderdeel van TWOOLS.

Nationaliteit
Nederlands
Opleiding
Rotterdamse Dansacademie Codarts
Werk voor Scapino

While the leaves are blowing (TWOOLS)

Nationaliteit
Nederlands
Opleiding
Rotterdamse Dansacademie Codarts
Werk voor Scapino

While the leaves are blowing (TWOOLS)

Menu