Ruby Edelman

Ruby Edelman, afkomstig uit Israël, begon zijn opleiding op de theaterafdeling van de Kunstacademie in Jeruzalem. Na zijn militaire diensttijd, die drie jaar in beslag nam, begon hij met het volgen van danslessen. Sindsdien is dans zijn werk langzamerhand gaan domineren.

Van 1993 tot 1995 volgde hij een studie op de dansschool van de 'Kibbutz Dance Company'. In 1995 vertrok hij naar Nederland voor zijn studie aan de Rotterdamse dansacademie, waar hij één jaar de opleiding dans volgde en één jaar de opleiding choreografie. Na zijn studie bleef hij in Rotterdam wonen en werken als onafhankelijk maker en danser en creëerde hij meerdere dansproducties.

Het Prins Bernard Fonds gaf hem een choreografie-opdracht met als resultaat 'Line 300' dat in première ging tijdens het festival CaDance 1998.

In 2000 maakte hij voor Scapino's TWOOLS 3 'DeCayDance' en in 2001 won hij de Publiekprijs in de NPS Webdans Competitie voor de dansfilm 'Walk 4.49', die hij maakte in samenwerking met Sascha Engel. In 2003 maakte Edelman voor Scapino's TWOOLS 5 'Intimacy Hunters'.

In 2003 ontving hij van het Israëlische 'Fringe Theater Festival Acco' de opdracht om een nieuw avondvullend stuk te maken, 'Local Rite of spring', dat in oktober 2003 in première ging.

Choreografieën voor Scapino Ballet Rotterdam

Intimacy hunters (TWOOLS 5 - 2003)

Decaydance (TWOOLS 3 - 2000)

Menu