Richard van Kruysdijk

"Als muzikant voel ik me niet gebonden aan één bepaald instrument, en als kunstenaar voel ik me niet beperkt tot één bepaalde discipline. Hoewel het grootste deel van mijn werk muzikaal is, heb ik altijd het gevoel gehad dat het slechts één manier was om mezelf uit te drukken."

De kop van Richards eerste interview, toen hij afstudeerde (met eervolle vermelding) aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in 's-Hertogenbosch luidde: "Geen verschil tussen een gitaar en een verfkwast". Richard wisselde altijd tussen, en combineerde disciplines al naar gelang zijn visie op wat het specifieke werk nodig heeft. Op de kunstacademie verdiepte hij zich in schilderen, fotografie, en studeerde af met een korte 16mm film die in verschillende theaters en op de Nederlandse Filmdagen, Utrecht (NL) werd vertoond. Tijdens zijn laatste jaar op de academie tekende hij zijn eerste platencontract na een soloconcert in Paradiso, Amsterdam. Dat was het begin van vele releases, tournees en muzikale samenwerkingen.

Curriculum Vitae

Nationaliteit
Nederlands
Opleiding
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in 's-Hertogenbosch
Muziek voor balletten van o.a.
Balletto di Roma, CCN Ballet de Lorraine, Burning Bridges, Hessisches Staats Ballett, Scapino Ballet Rotterdam
Muzikale samenwerkingen
Sonar Lodge, Strange Attractor, Phallus Dei, Daisy Bell, Palais Ideal

In het laatste decennium breidde zijn muzikale werk zich grotendeels uit op het gebied van composities voor moderne dansgezelschappen.

Tegelijkertijd bleef hij werkzaam als grafisch kunstenaar, en maakte hij video's en collages, en werkt hij momenteel aan hybride vormen van multimedia installatiekunst en live performance: solo als Epic Rick, en als duo met Ate Jan van Kampen.

Richard van Kruysdijk is een ervaren producer met een duidelijk handschrift, bekend om zijn elektronica / sound design en muziek productie vaardigheden. Zijn muzikale werk is te horen op vele releases en op een breed scala van internationale podia: van alternatieve popclubs door heel Europa tot avantgarde festivals (Sonic Acts) en festivals voor modern gecomponeerde muziek (November Music; Minimal Music Festival). Van musea (Museum De Pont, Tilburg; Biënnale Venetië) tot prestigieuze theaters (Internationaal Theater Amsterdam; The Royal Opera House, Londen).

Podcast

In de podcastreeks rondom The Square 2 heeft contentmaker Iris het met Richard van Kruysdijk over zijn muziek, visuals en inspiratie achter het thema van de voorstelling.

 

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu