Programma Casablanca

 

De film Casablanca, met Ingrid Bergman en Humphrey Bogart in de hoofdrollen, geldt als een van de beste films ooit. Choreograaf Ed Wubbe gebruikt het verhaal van de Hollywoodklassieker uit 1942 als basis voor een beeldende voorstelling over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld.

In Casablanca smeedt Wubbe verschillende disciplines samen tot een zinderend geheel. Op een draaiend podium creëert hij met dans in verschillende stijlen, circuselementen, acrobatiek en muziek een fantasievolle, theatrale wereld. Casablanca speelt zich af op een plek waar mensen, op de vlucht voor oorlog, wachten op een beter bestaan. Achter het romantische verhaal gaat een schemerwereld schuil waarin werkelijkheid en fantasie langs elkaar wrijven en waar grenzen tussen goed en kwaad vervagen.

Muzikaal uitgangspunt is de soundtrack van de film met zijn weergaloze filmmuziek en jazznummers uit de jaren ‘40. Ook het bekende lied ‘As Time Goes By’ komt in verschillende arrangementen in de voorstelling terug.

 

Podcast

In onze digitale inleiding nemen we je in ongeveer 10 minuten tijd mee in de wereld van Casablanca. Presentator Yannick Wagenaar vertelt alles over de choreograaf, het verhaal van de film, de muziek, het decor en de kostuums.

 

 

Over de film

De film speelt zich af in Casablanca aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een overgangsplek voor Europese vluchtelingen en een broeinest van louche handelaars, Nazi’s en het Franse verzet. De cynische Amerikaan Rick Blaine (Humphrey Bogart) runt er een nachtclub waar illegale visa worden verhandeld om via Lissabon naar Amerika te vluchten. Rick heeft twee van deze visa in zijn bezit. Hij komt met zichzelf in conflict als verzetsleider Victor Laszlo met zijn vrouw Ilsa Lund (Ingrid Bergman) in Casablanca arriveren. Zij hebben deze visa nodig om te kunnen vluchten. Maar Ilsa was ooit Ricks grote liefde in Parijs. Hij staat voor een moeilijke keuze: hij kan Victor en Ilsa de papieren geven zodat zij kunnen vluchten, hij kan Ilsa verleiden en overhalen om samen met hem naar Amerika te vertrekken of hij kan de papieren voor veel geld verkopen. Rick moet beslissen wat belangrijker is - zijn eigen geluk of de vele levens die op het spel staan.

Wat mij vooral aanspreekt en inspireert zijn de universele thema’s als liefde, romantiek, verraad, vrijheid en heroïek.

 

Hoe maak je van één van de bekendste Hollywoodklassiekers een dansvoorstelling? En wat maakt Casablanca zo tijdloos? We vroegen het choreograaf Ed Wubbe. "In de kern is het een liefdesverhaal maar daaromheen zit ook een donkere kant met heel veel spanning. Het gaat over vervolging, er is corruptie, mensen zitten eindeloos te wachten op een visum, het is een politiek wespennest, allerlei conflicten. En die spanning voel je. Het gevecht tussen het goede en het kwade. Tussen licht en donker. Welke keuzes maak je. Ga je de goede of de slechte kant op.

In de voorstelling wordt naast de prachtige filmmuziek van Max Steiner ook Marokkaanse Berbermuziek gebruikt. Choreograaf Ed Wubbe miste in de film het gegeven dat het verhaal zich afspeelt in Marokko: "Met die Berbermuziek wil ik de clash tussen die groep Europeanen en de Marokkaanse cultuur benadrukken. Dat ze gedwongen moeten wachten in een omgeving die voor hen vreemd en bedreigend is. Ik zoom uit het verhaal, uit de film en ga het land in.".

 

Luister de filmmuziek

 

 

Credits

Creatief team:
Choreografie: Ed Wubbe i.s.m. de dansers
Toneelbeeld: Ed Wubbe
Kostuumontwerp: Pamela Homoet
Lichtontwerp: Xavier Spruit Bleeker, Ed Wubbe
Geluidontwerp: Ed Wubbe, Joep van der Velden

Dansers:
Bekijk de actuele cast

Balletmeesters:
Débora Soto, Federica Dadamo

Artistieke productie / tourmanagement:
Manon Paap, hoofd / assistent artistiek directeur
Hanna Laber, research
Tjeu Schellekens

Toneeltechniek:
Bjørn van Doesburg, toneelmeester/hoofd techniek
Guido Verschoor, technische productie
Rimmert van Lummel, geluid
Xavier Spruit Bleeker, licht
Behrooz Vasseghi, assistent toneel
Evert Achthoven, transport

Kostuumatelier:
Pamela Homoet, hoofd
Petra Finke
Marjan Hoefnagels
Mara Wap, kleedster

Salsacoaching:
Malek Abu (Salsability)
Marlies Achthoven

Acrobatiekcoaching:
Joris de Jong (Throw Flow)
Vincent Kollar

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2022 Scapino Ballet Rotterdam
Menu