Pieter de Ruiter en Eva Villanueva

Door klassieke en moderne danstechnieken te verweven met alledaagse bewegingen en daarnaast altijd ruimte te maken voor de persoonlijkheid van de danser, weten Pieter de Ruiter en Eva Villanueva de nieuwsgierigheid van de kijker te prikkelen.

Alles kan bij hen choreografie zijn; de choreografen zijn gefascineerd door het spel van bewegelijkheid en ritme. Het duo snijdt in hun voorstellingen maatschappelijk relevante thema’s aan zoals de positie van de vrouw, die van de man, of de oorsprong van geweld. Ook de bijbel is met regelmaat aanleiding geweest voor een voorstelling, net als mythologische verhalen.

Pieter de Ruiter en Eva Villanueva werkten regelmatig samen met kunstenaars uit verschillende disciplines als theater, muziek en beeldende kunst. In 2013 bijvoorbeeld maakten zij Voltage, een choreografie bij de show van modeontwerper Iris van Herpen. Tussen 1998 en 2016 werkten zij samen met onder meer Ko van den Bosch, Jack Wouterse, Harry de Wit, orkest De Ereprijs en Gerardjan Rijnders aan voorstellingen waarin theater, dans en muziek samenkwamen. Voorbeelden zijn Echt? (2004), met Rijnders, gebaseerd op het Hooglied, en Ballast (2006) met Wouterse en Van den Bosch over de man.

Pieter de Ruiter

Pieter de Ruiter ging in 1977 dans studeren aan de Scapino Dans Academie in Amsterdam en danste van 1983-1986 bij Introdans in Arnhem. Daarna trok hij naar Frankrijk waar hij tot 1989 bij het Lyon Opéra Ballet in Frankrijk danste en in seizoen 1989-1990 was hij in Israël verbonden aan The Batsheva Dance Company. Als choreograaf werkte hij tussen 1990 en 2000 onder meer voor het Nederlands Dans Theater, Het Nationale Ballet, voor Ballet Braunschweig en Ballet Mannheim in Duitsland, Aterballetto in Italië, en voor dansgroepen in Tsjechië en Brazilië. Hij richtte in 1991 Dansity Amsterdam op.

Als docent beweging en compositie was hij verbonden aan verschillende opleidingen in Nederland en daarbuiten en aan open dansstudio’s zoals Marameo in Berlijn. Hij is nog altijd actief als coach voor gezelschappen en artiesten, onder andere in Zuid-Amerika en Afrika.

Pieter de Ruiter won de 1e prijs op het Internationale Choreografie Concours in Groningen, de Perspektiefprijs en de Philip Morris Kunstprijs in de categorie 'dans'.

Eva Villanueva

Eva Villanueva volgde van 1994-1998 de dansopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Ze was danseres bij Dansgroep Krisztina de Châtel en werkte als freelance-danseres mee aan verschillende vrije producties. Van 1998 tot 2016 werkte zij nauw samen met choreograaf Pieter de Ruiter binnen Dansity. Sinds 2016 geeft Villanueva leiding aan BAU Platform voor Dans & Performance, een ontwikkelplek voor jonge onafhankelijke makers in Amsterdam. Daarnaast werkt zij als freelance artistiek adviseur en curator.

Voor Scapino Ballet Rotterdam maakten De Ruiter en Villanueva in 2007 de solo Ragna in het kader van TWOOLS 9. Het werk was speciaal geschreven voor Scapino-danseres Bryndis Brynjolfsdottir.

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2022 Scapino Ballet Rotterdam
Menu