Over Scapino

Over Scapino Ballet Rotterdam moet je eigenlijk niet lezen. Je moet het beleven. Maar nu u hier toch bent, vertellen we graag iets meer over onszelf.

Scapino ademt dans, leeft dans, is dans. Toch is dans maken en opvoeren voor Scapino nooit een doel op zichzelf geweest. Scapino is opgericht in 1945 door  onder meer Hans Snoek. Ze (inderdaad, Hans was een vrouw) wilde ‘kleur terugbrengen op door de oorlog bleek geworden gezichten van kinderen.’ Zonder de overtuiging dat dans zoiets kan, had Scapino niet bestaan. De drang om met dans iets teweeg te brengen, is nog steeds wat ons drijft.

We zijn niet chique en terughoudend, maar eigenzinnig en uitgesproken.

Voor Scapino krijgt de artistieke prestatie pas waarde als-ie door anderen wordt gezien. En die anderen zijn voor Scapino niet alleen de mensen die er verstand van hebben. We maken onze producties voor iedereen. Ook voor mensen die nog nooit een dansvoorstelling hebben gezien. Scapino is weliswaar één van de grote dansgezelschappen van Nederland, met dansers en choreografen van internationaal topniveau, maar toch zijn we niet wat je noemt established. Daarvoor zijn de voorstellingen van artistiek directeur Ed Wubbe en vele jonge choreografen te avontuurlijk, te vernieuwend en misschien ook wel te veel met gevoel voor entertainment gemaakt. We zijn niet chique en terughoudend, maar eigenzinnig en uitgesproken. We willen niet alleen bewondering oogsten. We willen veroveren.

We kijken graag over de muren van onze eigen kunstvorm heen.

De producties van Scapino laten mensen iets ervaren over de wereld waarin we leven. Daartoe laten we geen middel onbenut; onze voorstellingen hebben vaak een theatraal karakter. Ook kijken we graag over de muren van onze eigen kunstvorm heen. We houden ervan om buiten de gebaande paden te treden en nieuwe dingen te ontdekken. Samenwerken met circusartiesten, een bekende popgroep, een operagezelschap en optreden in een afgedankte gashouder, bijvoorbeeld.

Met de Scapino Academy ontwikkelen we het talent van jonge dansers en choreografen en laten we mensen leren met en van dans. We bieden een grote variatie aan workshops en activiteiten voor scholen, verenigingen, bedrijven en wijk- en kunstencentra. Het doel is om kinderen, jongeren en volwassenen te inspireren, hun creativiteit te prikkelen en hun talenten te ontwikkelen, en ze te laten nadenken en te communiceren door te bewegen.

Scapino is altijd bezig om zichzelf te vernieuwen en zal daar nooit klaar mee zijn. Daarom voelen we ons ook zo thuis in de stad waarvoor hetzelfde geldt, Rotterdam, en zijn we er trots op Stadsdansgezelschap van die stad te zijn.

Lees meer over 70 jaar Scapino.

Satelliet Theaters

TAQA Theater De Vest - Alkmaar

Theater aan de Parade - Den Bosch

De Lawei - Drachten

Wilminktheater - Enschede

Parkstad Limburg Theaters

Stadsschouwburg Nijmegen

Zwolse Theaters

Menu