NITS

Nits is de in 1974 opgerichte Amsterdamse popgroep waarvan de kern uit zanger, gitarist en tekstschrijver Henk Hofstede, Rob Kloet (percussie) en Robert Jan Stips (keyboard) bestaat.

Van de tegendraadse waveband die Nits was in het begin van hun carrière, zijn zij geëvolueerd naar een niet meer weg te denken vaste waarde binnen de Nederlandse popmuziek. NITS is Hollands als pindakaas, maar ook Europees als Straatsburg: de band toert al jaren langs uitverkochte zalen door Engeland, Duitsland, Frankrijk, België, Finland, Japan, Rusland en Zwitserland.

De Nits zijn één van Europa’s langst bestaande succesvolle bands. Zij wonnen vier Edisons, een Gouden Harp en de BV Popprijs. Ze werkten samen met Freek de Jonge onder de naam FRITS.

In 2014 bestond de band 40 jaar. “Einzelganger” als ze zijn, brachten ze ter gelegenheid hiervan het 31 nummers bevattende live album “Hotel Europa” uit waarop slechts één van hun grote 80er jaren hits te horen is (in The Dutch Mountains). Het leverde hen grote nationale en internationale waardering op plus een koninklijke onderscheiding.

Hun muziek verkent de grenzen van het pop idioom. De teksten zijn soms abstract en fantasievol, dan weer zeer persoonlijk en alledaags met een bijna bedrieglijke eenvoud.

Leden

Henk Hofstede, Robert Jan Stips, Rob Kloet

Hits

In The Dutch Mountains, Nescio, J.O.S. Days, Adieu, Sweet Bahnhof

Onderscheidingen

Meerdere Edisons, BV Popprijs, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

TING! - Scapino Ballet Rotterdam & Nits
Foto Hans Gerritsen

NITS over TING!

Wij zien uit naar de samenwerking met Scapino omdat we in het voortraject gezien en ervaren hebben dat Scapino zeer voortvarend en, erg herkenbaar voor ons, eigenzinnig te werk gaat. Dat uit zich in de ontwikkeling van een eigen taal, wars van heersende trends. Keer op keer waren we, na een bezoek aan een voorstelling of preview, verrast en onder de indruk. Er gaat een grote zeggingskracht uit van de dansers en de choreografie. Daar zien en voelen wij een parallel met onze muziek.

Keer op keer waren we, na een bezoek aan een voorstelling of preview, verrast en onder de indruk.

Wat ons erg prikkelt is te ervaren hoe onze muziek in dans wordt omgezet, welke elementen van de bestaande nummers Ed Wubbe als choreograaf benut. Tijdens de repetities kunnen arrangementen in een directe samenwerking worden toegesneden op de choreografie en vice versa. Bij de nieuwe muziek die we gaan maken is deze verbinding nog directer. Uiteindelijk worden dansgroep, de artiesten van Codarts en wij als muzikanten één organisch geheel. Daarbovenop komt dan nog het theatrale aspect. Bij de NITS vormen muziek en vormgeving altijd een eenheid, zowel bij de CD’s als bij de concerten. Toneelbeeld, licht, geluid en muziek, alles moet in elkaar grijpen. 

Zowel Ed Wubbe als de NITS bewegen zich graag heen en weer tussen het grote gebaar en het zeer subtiele: ook hier passen de NITS en Scapino goed bij elkaar.

Leden

Henk Hofstede, Robert Jan Stips, Rob Kloet

Hits

In The Dutch Mountains, Nescio, J.O.S. Days, Adieu, Sweet Bahnhof

Onderscheidingen

Meerdere Edisons, BV Popprijs, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2022 Scapino Ballet Rotterdam
Menu