Start modal

Leden van Stichting De Vijf Kunsten (+/- 1945) | Abraham van der Vies staat tweede van links (fotograaf onbekend)
Leden van Stichting De Vijf Kunsten (+/- 1945) | Abraham van der Vies staat tweede van links (fotograaf onbekend)

Abraham van der Vies (1899-1961) was een Nederlandse regisseur en choreograaf. Hij was betrokken bij de oprichting van Scapino en leverde als regie-adviseur een belangrijke bijdrage aan de eerste voorstellingen.

Abraham van der Vies werd in Haarlem geboren en volgde een muziek- en dansstudie in Wenen. Vanaf 1928 hield hij zich bezig met het regisseren van amateurtoneel in Nederland.

Samen met Albert Mol en Wim Sonneveld richtte hij het jeugdtheatergezelschap De Sprookjesspelers op, waarin hij zelf de rol van regisseur op zich nam.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerde Van der Vies lid te worden van de door de Duitse bezetter opgerichte Kultuurkamer. Hierdoor moest hij zijn werk noodgedwongen een paar jaar onderbreken. Na de oorlog richtte hij met een aantal kunstenaars de experimentele groep De Vijf Kunsten op. Uit deze stichting ontstond vervolgens Scapino Ballet.

Hoewel Hans Snoek tijdens de eerste jaren de regie op zich nam, leverde Van der Vies als regie-adviseur een grote bijdrage aan de eerste voorstellingen van Scapino. Dit deed hij in eerste instantie anoniem.

In 1951 startte Van der Vies als regisseur bij de Nederlandse Opera en in 1960 werd hij benoemd tot zakelijk leider van het Rotterdams Toneel.

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu