Start modal

Ed Wubbe repeteert (fotograaf onbekend)
Ed Wubbe repeteert (fotograaf onbekend)
Hans Snoek en Ed Wubbe bij het 50 jarig bestaan van Scapino (fotograaf onbekend)
Hans Snoek en Ed Wubbe bij het 50 jarig bestaan van Scapino (fotograaf onbekend)
John Cale en Ed Wubbe repeteren Nico (fotograaf onbekend)
John Cale en Ed Wubbe repeteren Nico (fotograaf onbekend)
Ed Wubbe in 2018 (foto Bryndis Brynjolfsdottir)
Ed Wubbe in 2018 (foto Bryndis Brynjolfsdottir)

Ed Wubbe (1957) is een Nederlandse choreograaf, die al jaren van grote betekenis is voor de Nederlandse danswereld. Onder zijn 26-jarige leiderschap groeide Scapino uit tot een eigentijds, vernieuwend gezelschap en een van de smaakmakers van de Nederlandse dans.

Wubbe werd opgeleid aan de Scapino Dansacademie, en begon daarna aan zijn carrière als choreograaf bij Introdans en Scapino Ballet. In 1993 volgde hij Armando Navarro op als artistiek leider van Scapino. Daar creëerde hij al snel het nieuwe dansgenre waar hij vandaag de dag bekend om staat: grote avondvullende producties met herkenbare thema’s, gemaakt met gevoel voor entertainment en veelal op live muziek. Wubbe kijkt graag over de grenzen van de dans heen en geeft jong talent een prominente plek in het gezelschap.

Inmiddels heeft Wubbe meer dan zeventig balletten gecreëerd voor Scapino, waaronder en groot aantal avondvullende producties. zoals; Kathleen, Romeo & Julia, Nico, Holland, The Great Bean, Le Chat Noir, Pas de Deux, Pearl, Scala en All hands on deck. Een groot hoogtepunt vond plaats in 2016: ter ere van het 70-jarig jubileum van Scapino, creëerde Wubbe TING!, Scapino’s grootste productie ooit, in samenwerking met de Nederlandse band NITS en talloze circusartiesten. Kort daarna, in 2017, werd de documentaire De Wereld van Wubbe op de Nederlandse televisie uitgezonden.

Van 2004 tot 2016 was Wubbe, naast zijn werk voor Scapino, ook artistiek directeur van de Internationale Competitie voor Choreografen in Hannover. In 2013 ontving Ed Wubbe de Prijs van verdienste van het Dansersfonds. In 2015 werkten Ed Wubbe en Scapino samen aan het internationale opera-balletproject Les Fêtes Vénitiénnes, geregisseerd door operaregisseur Robert Carsen, met optredens in Parijs en New York. In 2017 kreeg hij de Gouden Zwaan - de Oscar van de dans - vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse dans én ontving hij de koninklijke onderscheiding in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse moderne dans.

Lees verder

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu