Start modal

Armando Navarro tijdens een demonstratie op school (fotograaf onbekend)
Armando Navarro tijdens een demonstratie op school (fotograaf onbekend)
Armando Navarro (foto Jorge Fatauros)
Armando Navarro (foto Jorge Fatauros)

De uit Argentinië afkomstige choreograaf en danser Armando Navarro (1941-2013) was dertig jaar lang verbonden aan Scapino Ballet Rotterdam, waarvan 21 jaar als artistiek directeur.

Navarro werd in zijn geboortestad Buenos Aires opgeleid door Gema Castillo. Hij begon zijn carrière in 1947 als balletdanser bij het Teatro Colon in Buenos Aires, het Nationaal Ballet van Cuba. Daarna danste hij bij het Grand Ballet du Marquis de Cuevas in Monte Carlo, waar hij danseres Marian Sarstädt leerde kennen, met wie hij in 1961 trouwde. Toen zij bij het Nederlands Dans Theater werd aangenomen, verhuisde het koppel naar Nederland. Al snel kwam Navarro in contact met Scapino, waar hij in 1963 werd aangenomen als balletmeester. De eerste voorstelling die Navarro voor Scapino choreografeerde, was Claire du Lune. Naast zijn rol als choreograaf vertolkte hij regelmatig diverse karakterrollen.

In 1970 volgde Navarro Hans Snoek op als artistiek leider. Onder zijn leiding werden grote klassieke balletten als De Notenkraker, Coppélia en Assepoester bewerkt en toegankelijk gemaakt voor een jong publiek. Door de hoge eisen die Navarro stelde aan dansers en (gast-)docenten, kon Scapino verder professionaliseren.

Navarro is tot 1991 bij Scapino gebleven. Nils Christe volgde hem op als artistiek leider.

Lees verder

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu