Maria Voortman & Roberto de Jonge

Maria Voortman en Roberto de Jonge zijn als Voortman/De Jonge een koppel Rotterdamse choreografen dat bekend is van spraakmakende dansvoorstellingen op spitzen uit de negentiger jaren.

Van de trilogie Feverish Processions (1992), Under a Cloud (1992) en Quest for Rest (1993), won deze laatste in 1994 de hoofdprijs voor nationale selecties in de Rencontres Internationales Chorégraphiques de Bagnolet Saint Seine-Denis.

Met de stukken Dangerous Choir en Les Noces die zij voor Scapino Ballet Rotterdam maakten, werden zij in Nederland ook bekend bij een groter publiek. De trilogie en stukken als Her Silent Smile (1995), Maria Unplugged (1997) en meer recent werk zonder spitzen, Reparations (1998) en Heartgrenade (1999) waren naast de theaters in Nederland ook op internationale festivals te zien zoals het Springdance Festival in Nederland. Under a Cloud en Her Silent Smile werden bovendien Keuze van de Schouwburg.

Minder bekend van Voortman/De Jonge is dat zij ook teksttheater en beeldenmakers zijn. In 1999 bracht De Jonge zijn avondvullende toneelwerk Drie 0-akters uit in werkplaats Lantaren/Venster en dit jaar zal voor het eerst een aparte tentoonstelling van hun installaties (met daarin dansperformance) te zien zijn in de expositieruimte TENT in Rotterdam.

Met filmregisseurs maakten zij samen de korte dansfilms Downstairs in 1995, die werd genomineerd voor een Gouden Kalf, en de nieuwe Resistor waarin zij samen het onderwerp zijn (BBC uitzending april, NPS medio 2000).

Choreografieën van Voortman en De Jonge voor Scapino Ballet Rotterdam

Laat me met mij meegaan - TWOOLS 2 (2002) & TWOOLS 14 (2012)
Les Noces (1996)

Dangerous Choir (1994)

Menu