Maciej Kuzminski

De uit Polen afkomstige Maciej Kuźmiński is choreograaf, docent en producent. Kuźmiński is een spil binnen de hedendaagse dans in zijn land, waar hij co-artistiek directeur is van het Caro Dance Theatre in Siedlce en artistiek leider van zijn eigen Maciej Kuźmiński Company. Ook is hij de initiator van het Poolse dansnetwerk Polskiej Sieci Tańca.

Maciej Kuźmiński was de eerste Pool die afstudeerde aan het Laban Centre for Movement and Dance in Londen. In 2007 ontving hij een BA in Dance Theatre en in 2012 zijn MA als choreograaf. Hij maakte daarna werk voor Regensburg Tanz Theater, de Litouwse Šeiko Dance Company, Eva Duda Company (Hungary) en in Polen voor het Polskiego Teatru Tańca en het Rozbark Theater. Hij ontwikkelt twee eigen bewegingstechnieken, Floor Work en Dynamic Phrasing, vanuit het principe dat alles met elkaar verbonden is.

Voor Scapino Ballet Rotterdam maakt hij in 2018 It’s Gonna Rain als onderdeel van TWOOLS 18. Het is een stuk waarin de dreiging van een weerramp voelbaar is. Net als meer van zijn werk is het stuk zeer dynamisch en gebaseerd op existentiële en filosofische concepten. Kuźmiński’s werk is daarnaast vaak politiek geëngageerd. Hij maakte de spraakmakende choreografie Room 40 waarin hij een naakte danseres laat bewegen in een waterplas. Het enige decorstuk is een transparante slang waar water uit stroomt. Aan het slot van de productie is de danseres de uitputting nabij.

Kuźmiński’s werk is meer dan honderd keer te zien geweest bij gezelschappen en festivals in heel Europa. Hij won de publieksprijs tijdens het Poolse dansplatform 2014, de tweede prijs en de Scapino Productieprijs tijdens het internationale choreografen concours in Hannover in 2016, en in 2017 won hij de eerste prijs, de prijs van de critici en de speciale prijs op het Festival van Choreografische Miniaturen in Belgrado.

Curriculum Vitae

Geboren
1985, Polen
Opleiding

Laban Centre for Movement and Dance (Londen)

Maakte werk bij

Caro Dance Theatre, Maciej Kuźmiński Company, Regensburg Tanz Theater, Šeiko Dance Company, Eva Duda Company, Polskiego Teatru Tańca, Rozbark Theater, Scapino Ballet Rotterdam

Nominaties en prijzen

- publieksprijs, dansplatform 2014 (Polen)
- 2e prijs en Scapino Productieprijs Internationale choreografen concours (Hannover) - 2016
- 1e prijs, prijs van de critici en speciale prijs - Festival van Choreografische Miniaturen (Belgrado) - 2017
- Voorselectie 3e editie RIDCC - 2021

Werk voor Scapino

TWOOLS

TWOOLS 18

30 november 2018 t/m 25 januari 2019

TWOOLS 18 blijkt de laatste in de reeks. Het is een waardige afsluiter met wereldpremières van choreografen Ryan Djojokarso, Joeri Dubbe en Maciej Kuzminski.

Lees meer

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2022 Scapino Ballet Rotterdam
Menu