Jaakko Toivonen

De uit Finland afkomstige Jaakko Toivonen begon op zijn tiende met ballroom dancing. In 1995 vestigde hij zich in Nederland en studeerde moderne dans aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en op de Rotterdamse Dansacademie van Codarts, waar hij zich specialiseerde als hedendaags danser en choreograaf en afstudeerde in 2001. Sindsdien werkt hij als choreograaf, docent en danser in Nederland en Finland en regelmatig ook daarbuiten.

Jaakko Toivonens bewegingstaal is herkenbaar eigen; rijk, organisch en doordacht, maar altijd toegankelijk. Het werk heeft vaak tragikomische elementen en hier en daar echoot de Scandinavische folklore door.

Als danser heeft Toivonen met verschillende choreografen gewerkt, waaronder Andrea Boll, Arthur Rosenfeld en Ruud Vermey. Hij maakte choreografieën voor een jong publiek bij onder meer Meekers, Hofplein Rotterdam en DOX. Met zijn eigen collectief Company Koorts maakte hij een reeks dansproducties en hij werkte met productiehuizen Dansateliers en Generale Oost. Voor Scapino Ballet Rotterdam maakte hij in 2005 Small Universes voor TWOOLS7 en in 2006 Drowning Lessons voor TWOOLS8.

In 2012 choreografeerde Jaakko Toivonen de grote musicalproductie HEMA de musical, die in première ging in Koninklijk Theater Carré. Hij jureerde en was choreograaf bij de Oekraïense versies van televisieshows Dancing with the Stars en So You Think You Can Dance. Sinds januari 2022 geeft hij leiding aan Dance Theatre Raatikko in het Finse Vantaa.

In 2004 won hij met de choreografie Bar de derde prijs op het Internationale Choreografenconcours in Hannover.

Voor Scapino Ballet Rotterdam maakte Jaakko Toivonen in 2005 voor TWOOLS 7 Small Universes en in 2006 voor TWOOLS 8 Drowning Lessons.

Curriculum Vitae

Geboren
Finland
Opleiding

Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam, Rotterdamse Dansacademie Codarts

Maakte werk bij

Meekers, Hofplein Rotterdam, DOX, Company Koorts, Dansateliers, Generale Oost, Scapino Ballet Rotterdam

 

Nominaties en prijzen

- 3e prijs Internationale Choreografenconcours in Hannover - 2004

Werk voor Scapino

TWOOLS 7

02 juni 2005 t/m 05 juni 2006

Alles kan in TWOOLS. En dat nemen de choreografen die Ed Wubbe heeft uitgenodigd, van aanstormend talent uit de Scapino-gelederen tot internationaal meer gevestigde choreografen, ter harte.

Lees meer

TWOOLS 8

11 juni 2006 t/m 14 juni 2006

De 8e editie van TWOOLS doet het zonder de reeks korte, verbindende groepsstukken die artistiek leider Ed Wubbe gewoonlijk voor de seizoensafsluiter van Scapino maakt.

Lees meer

It's a beautiful world

04 december 2007 t/m 16 januari 2008

Een puur dansfeest met choreografieën van Ed Wubbe, Marco Goecke, Georg Reischl, André Gingras, Stephen Shropshire en Jaakko Toivonen.

Lees meer

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu