Jaakko Toivonen

Jaakko Toivonen studeerde moderne dans op de Hogeschool voor de kunsten in Amsterdam en op de Rotterdamse Dansacademie, waar hij zich specialiseerde als choreograaf. Sinds 2001 werkt hij als choreograaf en als danser in Nederland en het buitenland.

Toivonen is als choreograaf verbonden met Company Koorts, een samenwerking met componist Marco Beck en vormgever Carin van Dongen. Company Koorts heeft al meerdere projecten gedaan met theater Lantaren/Venster en Dansateliers.
Werk van Toivonen was dit seizoen in Rotterdam al eerder te zien in de Rotterdamse Schouwburg tijdens het GDMW festival en het Andersen festival in het Bibliotheek theater.

Jaakko Toivonen heeft een herkenbaar eigen bewegingstaal ontwikkeld die rijk en organisch wordt genoemd. Zijn Scandinavische achtergrond is volgens velen te zien in doordachte bewegingen, een vleugje vervreemdende folklore en humor. Doordat de choreografie vaak op menselijke situaties gebaseerd is en met tragikomische elementen, is de dans toegankelijk voor veel mensen.

In 2004 won Toivonen de 3de prijs met de choreografie 'Bar' in de Internationale Choreografen Competitie in Hannover. 
In november 2006 gaat de nieuwe Company Koorts voorstelling 'Hotel CoKo' in première in het CaDance festival in Den Haag met o.a. oud Scapino danseres en nu repetitor van het gezelschap, Charlotte Baines.

Choreografieën voor Scapino Ballet Rotterdam

Drowning Lessons  TWOOLS 8 (2006),  It's a beautiful World (2006) (2007)
Small Universes TWOOLS 7

Menu