Itzik Galili

Itzik Galili begon zijn loopbaan als danser bij de Bat Dor Company en sloot zich vervolgens aan bij de Batsheva Dance Company. In 1990 debuteerde Galili als choreograaf met het werk Double Time. In 1991 vestigde Galili zich in Nederland.

Hij heeft een indrukwekkend aantal choreografieën gecreëerd voor binnen- en buitenlandse gezelschappen. In Nederland voor o.a. Scapino Ballet Rotterdam (Perureim in 1993, Ma's bandage in 1994 en Below Paradise in 1997), Nederlands Dans Theater II, Het Nationale Ballet en Reflex en internationaal voor o.a. Gulbenkian Ballet Portugal, Les Grands Ballets Canadiens, Ballet du Grand Théâtre de Genève, Batsheva Dance Company Israel, Tac Company Aachen, en Nye Carte Blanche Noorwegen.

Zijn tweede choreografie The Old Cartoon (1990) won de eerste prijs in het Israëlisch Choreografen Concours. In 1992 won Galili de publieksprijs tijdens het Internationaal Choreografen Concours in Groningen met The Butterfly Effect (gedanst door drie dansers van Sapino Ballet Rotterdam), die zijn (inter)nationale doorbraak betekende. In 1994 ontving Galili de Philip Morris Finest Selection Award voor zijn bijdrage aan de Nederlandse cultuur.

In opdracht van het Holland Dance Festival creëerde hij in 1995 Between L... naast werken van William Forsythe en Amanda Miller. Dit werk werd vervolgens gepresenteerd in de Avond van de Nederlandse Dans. Galili's eerste choreografie voor film, Come Across, kwam in 1995 tot stand in samenwerking met filmregisseur Wolke Kluppel.

Itzik Galili creëerde samen met componist Gene Carl het avondvullende werk Chronocratie, (1996) en Below Paradise, een creatie voor Scapino Ballet Rotterdam in 1997.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft in 1997 Itzik Galili benoemd als artistiek leider van de Stichting Noord Nederlandse Dans met als standplaats Groningen. The Familiar Stranger, de eerste productie van het nieuwe gezelschap NND/Galili Dance beleefde op 15 september 1998 zijn première in de Stadsschouwburg Groningen. In de daarop volgende producties The Drunken Garden en Beautiful You werkte Itzik Galili samen met componist Michel B.A.M. Grens.

In 2000 werd Itzik Galili benoemd als de artistiek leider van het Internationaal Choreografen Concours in Groningen.

Inmiddels is Itzik Galili tien jaar actief als choreograaf. In het duettenprogramma The Art of Two (2000) was zowel zijn debuut Double Time als zijn nieuwste duet ...Enter te zien.

Menu