ICONS

01 oktober 2014 t/m 20 december 2014

ICONS is geïnspireerd op iconen uit de kunst, muziek en film. Iconen als Andy Warhol, John Cale, Lou Reed en zangeres Nico van The Velvet Underground.

ICON/NICO is Ed Wubbes remake van de hitproductie Nico uit 1997, waarvoor niemand minder dan John Cale de muziek componeerde. In 15 minutes or less en Wolf geven twee opkomende talenten, Felix Landerer en Itamar Serussi Sahar, hun eigen visie op het begrip Icoon.

ICON/NICO - Ed Wubbe

Zeventien jaar na zijn succesvolle voorstelling Nico is Ed Wubbe opnieuw geïnspireerd door fotomodel, actrice, zangeres en Andy Warhol protégé Nico. Zij maakte in de jaren '60 met John Cale en Lou Reed deel uit van The Velvet Underground. Haar carrière ging samen met veel drugsgebruik en een mysterieuze destructieve levensstijl. Wubbe: "Het gaat mij dit keer vooral om de muziek van Nico. Zij is een heldin van mij, een icoon uit die periode. Behalve een mooi, blond en lang Duits fotomodel was ze ook een serieus kunstenares met een heel eigen stemgeluid. Dit in combinatie met haar zelfkant maken haar tot een interessant karakter voor het theater."

Wolf - Itamar Serussi

Vanaf 1 oktober is Itamar Serussi de nieuwe huischoreograaf bij Scapino. Eerder dit jaar maakte hij een succesvol debuut bij Scapino Ballet Rotterdam met ‘Test', een voorstudie voor zijn choreografie in ICONS. Het overweldigende 'Wolf' is humoristisch en messcherp tegelijk, het handelsmerk van dit talent. Voortgestuwd door de muziek van zijn vaste componist Richard van Kruysdijk, nodigt Serussi de dansers uit de volle breedte van hun individuele fysicaliteit te verkennen: van energieke mannelijkheid tot speelse androgynie.

15 minutes or less - Felix Landerer

Niet één persoon, maar het fenomeen ‘Icoon' staat centraal in de nieuwe choreografie van huischoreograaf Felix Landerer: ‘15 minutes or less', een ingenieus gechoreografeerd groepsstuk in Landerers vloeiende en organische bewegingstaal. Met de titel verwijst hij naar Andy Warhols uitspraak: ‘In the future everyone wil be famous for 15 minutes'. Landerer: "Ik denk dat Warhol het icoon in zijn algemeenheid wilde betwisten. In dit nieuwe mediatijdperk kan iedereen een icoon zijn. Het woord ‘Icoon' verliest zijn betekenis. Je hebt tijd nodig om een echt icoon te worden, en die tijd wordt niet meer gegeven. Het is ook bijna onmogelijk om lang een icoon te blijven; er is een hoge omloopsnelheid."

01 oktober 2014
t/m 20 december 2014

Choreografieën
Ed Wubbe, Itamar Serussi, Felix Landerer
Muziek
John Cale, Nico, Richard van Kruysijk, Christof Littmann
Kostuums
Pamela Homoet, Petra Finke, Felix Landerer
Wolf - Itamar Serussi (foto Hans Gerritsen)

Trouw (over '15 minutes...')

Boeiend vanwege zijn vloeiende groepsbewegingen die als zachte deining over het podium golven.

DanceTalk (over 'Wolf')

Een wake-up call voor ingedutte choreografen en een orgasme voor mijn ogen.

Choreografen

Ed Wubbe (photo Bryndis Brynjolfsdottir)
Ed Wubbe
Choreograaf
Itamar Serussi (foto Rob Hogeslag)
Itamar Serussi
Choreograaf
Felix Landerer
Choreograaf
Choreografieën
Ed Wubbe, Itamar Serussi, Felix Landerer
Muziek
John Cale, Nico, Richard van Kruysijk, Christof Littmann
Kostuums
Pamela Homoet, Petra Finke, Felix Landerer
Menu