Georg Reischl

De dansopleiding van Oostenrijker Georg Reischl begon in de jaren 1980 bij Rosa Hartlieb in Salzburg, waarna hij werd toegelaten op de Balletschool van de Weense Opera onder leiding van Michael Birkmeyer. In 1993 begon zijn dansersloopbaan bij Liz King in Heidelberg. Daarna danste hij van 1995 tot 1999 bij Scapino Ballet Rotterdam.

Georg Reischl vertrok uit Rotterdam om in dienst te treden bij Ballet Frankfurt, waar hij in het repertoire van William Forsythe danste en als choreograaf werkte. Na de sluiting van Ballet Frankfurt ging Reischl verder met de nieuw opgerichte The Forsythe Company.

Scapino Ballet Rotterdam was Reischl niet vergeten. Regelmatig maakte hij werk met het ensemble in Rotterdam, waaronder het goed onthaalde Insert the start from en State disrupted dat in 2000 onderdeel uitmaakte van TWOOLS 3. Ook maakte hij Temporary Spaces, op muziek van Michiel Jansen.

De choreografieën van Georg Reischl vertellen geen lineair verhaal. Ze zijn abstract en zeer energiek en spreken tot de verbeelding met hun heldere structurering, intensiteit en oog voor detail. Het werk emotioneert en heeft altijd iets onvoorspelbaars. Reischl schuwt het experiment niet, maar kent de traditie en het repertoire en laat ook die steeds doorklinken in zijn werk.

In 2006 werd Georg Reischl door Ed Wubbe uitgenodigd om huischoreograaf te worden van Scapino. Hij zou tot 2010 aanblijven. In deze periode maakte hij talloze stukken voor het gezelschap en werkte er als docent. In 2006 maakte hij FO(4)R, gevolgd in 2007 door Die Suche nach dem Kleid op muziek van Tsjaikovsky en Michiel Jansen. Traditie en verandering spelen hierin een belangrijke rol, naast zijn geboorteland Oostenrijk. Het werk werd geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen 2007. Op zoek naar een nieuwe danstaal maakt Reischl in datzelfde jaar Geraum, over het fysieke geheugen. In 2008 maakte hij voor Scapino onder meer het door de pers als ‘fantastische bewegingsexplosie’ omschreven [framework]7, 8. Voor TWOOLS 11 maakt hij in 2009 Kleines Allegro.

Vanaf 2010 legt Reischl zich toe op freelance werk en choreografeert voor onder meer Gärtnerplatz München, Tanz Luzerner Theater, Fringe Arts Festival Philadelphia, Ballett Kiel en Staatsballett Hannover.

Curriculum Vitae

Geboren
Oostenrijk
Opleiding
Balletschule des Landestheaters Salzburg, Balletschule des Österreichischer Bundestheater Wien
Danste bij

Liz King (Heidelberg), Scapino Ballet Rotterdam, Ballet Frankfurt, The Forsythe Company

Maakte werk bij

Ballet Frankfurt, The Forsyth Company, Scapino Ballet Rotterdam, Gärtnerplatz München, Tanz Luzerner Theater, Fringe Arts Festival Philadelphia, Ballett Kiel, Staatsballett Hannover

Prijzen en nominaties

- Nominatie Zwaan voor beste productie 'Die Suche nach dem Kleid' - 2007

Werk voor Scapino

Located behavior, shaped in attitude

Located behaviour, shaped in attitude van choreograaf Georg Reischl kan ervaren worden als een 20 minuten durende samenvatting van situaties op straat; in een abstracte en kunstmatige...

Lees meer

Somewhere around, Around somewhere

Georg Reischl laat zich zowel in de danstaal en compositie als voor het zelf ontworpen toneelbeeld inspireren door architectonische vormgeving en maakt hij samen met Michiel Jansen zijn eigen...

Lees meer

Temporary Spaces

Georg Reischl maakt zijn nieuwe choreografie 'Temporary Spaces' voor zeven dansers met muziek van Michiel Jansen.

Lees meer

Fo(4)r

Een bijna kosmische rust regeert over het danstoneel, waar de dansers dansen alsof ze fluisteren.

Lees meer

Die Suche nach dem Kleid

Georg Reischl verpakt een grote rijkdom aan bewegingen in een zinnenstrelende vormgeving en intense sfeer.

Lees meer

Geraum

In GERAUM ontwikkelt Georg Reischl na een langdurig repetitieproces en in nauwe samenwerking met de dansers een nieuwe danstaal met als uitgangspunt het fysieke geheugen.

Lees meer

Matter for a poem

Matter for a poem’ is als een fysiek gedicht.

Lees meer

September Virgin

Een fysieke reis gerelateerd aan het leven, door huischoreograaf Georg Reischl.

Lees meer

TWOOLS 11

Aan de 11e editie van TWOOLS nemen zeven choreografen deel: Marina Mascarell Martinez, Jérôme Delbey, Thom Stuart, Lucas Jervies, Loïc Perela, Georg Reischl en Ed Wubbe

Lees meer

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu