Fit to Perform wint RAAK-award 2018

Het onderzoeksproject Fit to Perform van het lectoraat Performing Arts Medicine heeft de RAAK-award 2018 gewonnen. Lector Janine Stubbe mocht de prijs, groot € 10.000, donderdag 15 november in ontvangst nemen tijdens het congres van Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA.

Fit to Perform verbindt kennis vanuit de podiumkunsten, sport, gezondheidszorg, onderwijs en technologie met elkaar. In het onderzoeksproject werkt de hogeschool samen met Het Nationale Ballet (HNB) en Scapino Ballet Rotterdam om de fysieke en mentale gezondheid van dansers te verbeteren en prestaties te optimaliseren.

De RAAK-award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.

De zes genomineerde projecten presenteerden de uitkomsten van hun onderzoek 15 november op het SIA-congres. Tijdens het congres vond ook de prijsuitreiking plaats.

Janine Stubbe neemt RAAK-Award 2018 in ontvangst

De jury over Fit to Perform

“De druk op dansers is enorm,” aldus het juryrapport. “Lange en intensieve werkdagen, veel reizen en verschillende werkplekken maken het lastig om lichaam en geest goed te verzorgen, met blessures en mentale klachten tot gevolg. Lector Janine Stubbe werkt samen met haar onderzoeksgroep, studenten en dansgezelschappen aan een oplossing voor dit vraagstuk. Haar onderzoek verbindt kennis vanuit de podiumkunsten, sport, gezondheidszorg, onderwijs en technologie. De Performing artist and Athlete Health Monitor (PAHM) is een van de resultaten van het onderzoek. Deze online tool verzamelt, analyseert en visualiseert real-life informatie over de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars. Via een persoonlijk dashboard koppelt het de uitkomsten terug aan studenten van Codarts en aan dansers van Het Nationale Ballet en het Scapino Ballet. De PAHM is inmiddels de grootste database op het gebied van gezondheid van podiumkunstenaars.”

Het juryoordeel: “Praktijkgericht onderzoek begint met een uitdaging of probleem in de beroepspraktijk. Dit onderzoeksproject is daar als geen ander een voorbeeld van. De druk op podiumkunstenaars is groot en de onderzoekers van Codarts zien dagelijks aan de studenten van de hogeschool wat dit voor gevolgen heeft. De jury is onder de indruk van de betrokkenheid van de praktijk bij dit onderzoek. Het Scapino Ballet en Het Nationale Ballet zijn betrokken bij het onderzoek, net als de studenten van Codarts.

De resultaten van het onderzoek zijn daar vanaf het allereerste begin getest, bijgesteld en uitgebreid. Deze aanpak heeft geleid tot een enorme impact op zowel het onderwijs als de beroepspraktijk. Bij Het Nationale Ballet heeft gebruik van de tool al geleid tot aanpassingen van de oefeningen. Er wordt veel meer preventief gewerkt en daar hebben de dansers echt baat bij. Het gebruik van de tool onder de studenten is hoog, 90% van de studenten maakt er gebruik van. De tool biedt studenten individuele inzichten, én heeft zijn weerslag op het verbeteren van het onderwijs. De inhoud van de lessen is aangepast naar aanleiding van de data uit de tool.

De jury is onder de indruk van de multidisciplinaire aanpak. Stap voor stap heeft het team de methode en de tool samen met de gebruiker ontwikkeld. Een ander sterk punt is dat de onderzoekgroep steeds blijft zoeken naar nieuwe kansen en verbindingen. Via een onlangs opgerichte spin-off wordt de tool naar de markt gebracht. Het onderzoek gaat inmiddels ook door, nieuwe partners zoals Feyenoord en het Rotterdam Philharmonisch Orkest worden betrokken. De jury heeft er veel waardering voor dat ook buiten de danswereld stappen worden gemaakt met het onderzoek. De praktijk kan zo optimaal gebruik maken van de resultaten van dit relevante en innovatieve onderzoek.”

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu