Ederson Rodrigues Xavier


Ederson Rodrigues Xavier is afkomstig uit Brazilië en was als danser/choreograaf verbonden aan Scapino Ballet Rotterdam van 1997 tot 2004. 

Eerder danste hij bij Leine & Roebana en Djazzex en was hij als danser/assistent-choreograaf werkzaam bij Paul Selwyn Norton. 

‘Quartet’, zijn eerste choreografie voor de Scapino Workshop werd geselecteerd voor het Internationale Choreografenconcours in Groningen en het Enghien-les-Bains Dance Festival in Frankrijk. 


Hij choreografeerde ‘One’ voor Festival Cadance en NL/NRW Dance Link dat werd gepresenteerd in Duitsland en Nederland.

In 1998 creëerde hij zijn eerste productie voor het reguliere repertoire van Scapino Ballet Rotterdam, ‘Fall’, een dansstuk voor twaalf dansers op muziek van slagwerker/componist Michel Grens.In 1999 maakte hij ‘Time is up’ voor de Scapino Workshop ‘Made in Rotterdam’. Rodrigues Xavier maakte verder voor Scapino ‘The Hanging Garden’ (1999), gepresenteerd in ‘TWOOLS 1’ en ‘Insomniac’ (2000) gepresenteerd in ‘TWOOLS 3’. ‘The Hanging Garden’ maakte onderdeel uit van het culturele uitwisselingsprogramma tussen Polen, Tsjechië, Hongarije en Nederland en was ook te zien tijdens het Nederlands Dans Platform 1999. In 2001 maakte hij voor Scapino ‘Ornithopter’ met muziek van en live begeleid door David Dramm. In hetzelfde jaar maakte hij ‘Two look 4’ voor de Rotterdamse Dansacademie. In 2003 maakte hij voor Scapino’s TWOOLS 5 het dansstuk ‘Yo-Yo’. Op 1 april 2004 ging zijn nieuwe dansstuk voor Scapino, ‘Unzip’, in première, waarvoor hij na ‘Insomniac’ en ‘Two Look 4’ opnieuw samenwerkte met musicus Greg Smith.

Choreografieën voor Scapino Ballet Rotterdam

Unzip - Wubbe / Lopez Ochoa / Rodrigues Xavier (2004)
YO-YO 1 & 2 TWOOLS 5 (2003)

Ornithopter (2001)

Insomniac - TWOOLS 3 (2000)

The Hanging Garden (1999)

Fall (1998)

Menu