Ed Wubbe wint dansprijs Gouden Zwaan

Ed Wubbe, artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam, heeft de Gouden Zwaan gewonnen. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) afgelopen vrijdag bekend tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De VSCD reikt de Gouden Zwaan, de Oscar van de Nederlandse dans,  uit aan personen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse dans.

Ed Wubbe is dit jaar 25 jaar artistiek directeur. Onder zijn leiding groeide Scapino uit tot  een eigentijds, vernieuwend gezelschap en een van de smaakmakers van de Nederlandse dans. Voor het  70-jarig Scapino jubileum in  2016 maakte Wubbe i.s.m. de NITS de grootste Scapino productie ooit, TING! Wubbe kijkt graag over de grenzen van de dans heen en  creëert met muzikanten, opera- en circusartiesten theatrale werelden die vaak een rauw en actueel randje hebben. Als artistiek directeur investeert hij ook veelvuldig in nieuw choreografisch talent dat hij laat debuteren in de grote zalen.  

De jury ziet in Ed Wubbe één van de meest veelzijdige Nederlandse choreografen die al jarenlang van grote betekenis voor het Nederlandse dansveld. “Wubbe weet als geen ander werelden te verenigen en overgangen te bewerkstelligen. Met een neus voor nieuw talent, dat hij vervolgens een prominente plek geeft in zijn gezelschap, ziet Wubbe keer op keer nieuwe mogelijkheden om de dans te verrijken en naar een groot publiek te brengen. En dit zonder concessies te doen aan de hoge kwaliteit van zijn werk. Een heuse voorvechter voor de discipline, uniek in zijn soort”, aldus de jury.

Na de prijsuitreiking liet Scapino een voorproefje zien van Wubbe’s nieuwste productie Scala. die op 7 december in première gaat.  Scala is het vervolg op Pearl, de baroksensatie uit 2012.. In theatrale kostuums en met live muziek van Combattimento en twee operazangers krijgt Scala een operateske enscenering.

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu