Ed Wubbe over All hands on deck

“Ik heb de Wëreldbänd door de jaren heen gevolgd en ook hun nieuwste voorstelling Släpstick gezien. Daar was ik behoorlijk van onder de indruk. Ze beheersen niet alleen veel muziekstijlen maar het zijn ook geweldige performers. Ze maken de muziek altijd vanuit een theatraal idee. Om de wëreldbänd met onze dansers samen te brengen en een voorstelling te maken leek me een enorme uitdaging."

“Ik heb All hands on deck gesitueerd in de maritieme wereld, de zeevaart en het matrozenleven en niet alleen omdat we een Rotterdams gezelschap zijn. Het is belangrijk om een concept te hebben waarin het mogelijk is om de wëreldbänd en dansers op toneel samen te brengen. Matrozen en zeelui vormen een gemeenschap die door hun specifieke kleding visueel een eenheid zijn. Daarbij geeft de omgeving van een schip een scala aan mogelijkheden. Je hebt kajuiten, relingen, touwen, kettingen, ladders. Er wordt gewerkt, gegeten, gedronken, geslapen, gefeest. En er is gevaar. Het schip kan lek raken en zinken. Als je maar lang genoeg op elkaar gepakt zit, midden op zee, dan gebeuren er dingen.”

Thema’s

“Als je het hebt over zeelui dan heb je het over afscheid nemen, heimwee, nostalgie, eenzaamheid en kameraadschap. Daarmee vertel ik geen lineair verhaal. Ik schets situaties die veel aan de verbeelding overlaten. Het zit tussen concreet en abstract in. Dat geeft mij de vrijheid om mijn fantasie de vrije loop te laten en iets nieuws te maken. Ik hou er van dat ik met de realiteit kan spelen, dat het vervreemdend is. Dat maakt ook ruimte voor de fantasie van de kijker.”

Als je maar lang genoeg op elkaar gepakt zit, midden op zee, dan gebeuren er dingen.

Ed Wubbe

Inspiratiebronnen

“Voor de aankleding en de sfeer heb ik veel oude foto’s bekeken van matrozen en alles wat met het zeeleven te maken heeft. Ook de film Das Boot was een inspiratie. De beklemming van zo’n groep manschappen bij elkaar. Ik ben natuurlijk ook geïnspireerd door de Wëreldbänd en slapstickelementen. Er zitten ook verwijzingen in naar de Marx Brothers en de beroemde foto van de overwinningsomhelzing op Times Square in New York, met de onlangs overleden matroos George Mendonsa.”

Genre overschrijdend

“Door deze samenwerking heb ik mijn horizon weer verder verbreed en nieuwe dingen gedaan. All hands on deck is echt een genre-overschrijdende voorstelling. Er zit dans in, een vleugje variété, musicalelementen, theater en muziek.

Ed Wubbe

Ed Wubbe is al meer dan 25 jaar choreograaf en artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam. Onder zijn leiding groeide Scapino uit tot een eigentijds, vernieuwend gezelschap en een van de smaakmakers van de Nederlandse dans. Hij zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om de dans te verrijken en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hij kijkt daarvoor graag over de grenzen van de dans heen en schept met muzikanten, opera- of circusartiesten theatrale werelden die vaak een rauw en actueel randje hebben.

Menu