Dansen voor de ziekte van Parkinson

Officiële partners Stichting Dance for Health en Scapino Ballet Rotterdam bundelen hun krachten en nodigen je uit om bij een speciale avond op 11 april samen het wereld record dansen met Parkinson te verbreken.

Op 11 april is het Wereld Parkinson Dag. De editie van 2017 is extra speciaal; 200 jaar geleden beschreef James Parkinson de symptomen van de ziekte die nu zijn naam draagt. Een dag om even bij stil te staan, of liever nog, in beweging te komen.

 

50.000 patienten

In Nederland hebben zo’n 50.000 mensen elke minuut van de dag te maken met een lijf dat door de Parkinson niet meer doet wat verwacht wordt. Dagelijkse dingen als lopen, eten, tandenpoetsen of schrijven zijn niet meer vanzelfsprekend. Na twee eeuwen is er nog steeds geen geneesmiddel dat de ziekte kan genezen of vertragen. Dansen is dan misschien het laatste is waar je aan denkt, toch helpt het juist om je weer even sterk en vrij te voelen. De organisaties laten graag zien dat dansen weer plezier geeft in simpelweg bewegen.

Elke donderdag trainen bij Scapino

Dance for Health biedt danslessen aan voor mensen met Parkinson. Op ruim 20 locaties in Nederland wordt wekelijks gedanst door mensen met een bewegingsbeperking. Naast Parkinson zijn er ook lessen voor MS en reuma. Eén van die locaties is de studio van Scapino Ballet in Rotterdam. Elke donderdag komen de leden van Dance for Health hier samen om te midden van de dansers van Scapino hun lichaam te trainen en zich artistiek te ontwikkelen. Een combinatie die er is met een reden: een professionele danser traint zijn hele leven elke dag om te kunnen schitteren op het toneel. Hij werkt hard aan de beheersing van evenwicht, kracht, coördinatie, houding en flexibiliteit. Juist deze vaardigheden worden het eerst aangetast bij mensen met Parkinson.

11 april Wereld Parkinson Dag

Op de speciale dansavond op 11 april dient de voorstelling Holland & Le Chat Noir van Ed Wubbe als inspiratiebron. Naast een duet door dansers van Scapino vertonen ook de leden van Dance for Health hun kunsten. In het hele land is de afgelopen tijd in de lessen gedanst met het repertoire van Scapino, op Wereld Parkinson Dag komt alles samen. Ook verhalen en poëzie krijgen een plek op de avond; naast danslessen organiseert Dance for Health jaarlijks een schrijfworkshop waar de leden al schrijvend aan de slag gaan met thema’s rondom dans en Parkinson. Aan het einde van de avond wordt iedereen ten dans gevraagd om hiermee het wereld record ‘Dansen met Parkinson te verbreken.

De avond begint om 19:00 uur (inloop 18:30 uur) en is gratis te bezoeken. De locatie is het monumentale Station Hofplein, Raampoortstraat 30 in Rotterdam. Voor meer informatie over dansen met Parkinson kun je terecht op www.danceforhealth.nl

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2023 Scapino Ballet Rotterdam
Menu