Dance for Health

Scapino Ballet Rotterdam was trots partner vanDance for Health, een organisatie die zich inzet met dans de kwaliteit van leven, in bijzonder dat van mensen met Parkinson, te verbeteren en tot onze grote spijt in 2019 haar activiteiten moest staken.

Stichting Dance for Health werd in 2012 opgericht door Marc Vlemmix en Andrew Greenwood. Marc is naast gepassioneerd dansliefhebber, ook parkinsonpatiënt. Andrew komt uit de danswereld en werkte als balletmeester.

Samen ontwikkelden zij een methode waar mensen met Parkinson door dans zich beter en vrijer gaan bewegen. Deze methode is gebaseerd op het model van de Mark Morris Dance Group en de Brooklyn Parkinson Group uit New York en werd met de hulp van deelnemers verder verfijnd.

Het antwoord bleek recht voor mijn neus te liggen: Dansen!

“Op 37 jarige leeftijd kreeg ik de diagnose Parkinson. Een tijd lang heb ik geprobeerd het te negeren, maar het werd van kwaad tot erger. Er moest wat gebeuren. Het antwoord bleek recht voor mijn neus te liggen: Dansen! Als directeur van een professioneel danshuis werd ik elke dag omringd door professionele dansers, die op een creatieve manier met hun lijf werken. Ik vroeg balletmeester Andrew Greenwood mij dansles te geven. Dat begon stijf en onwennig, maar het gaf me al snel een gevoel van vrijheid. Bewegen kon ook gewoon weer leuk zijn. Al snel ontdekte ik dat dansen mij helpt mijn motoriek te verbeteren en om hernieuwd vertrouwen te krijgen in mijn lichaam.” – Marc Vlemmix, initiator Dance for Health

Partnership

Scapino Ballet Rotterdam en Dance for Health brengen samen danskunst op een natuurlijke wijze tot in de haarvaten van de maatschappij, de mens. Het toont hoe krachtig de maatschappelijke waarde van kunst is. Dance for Health’s visie is ook van grote waarde voor Scapino’s choreografen, docenten en dansers. Er vindt samenwerking en uitwisseling plaats door onder andere het organiseren van gezamenlijk activiteiten, door het repertoire van Scapino terug te laten komen in de lessen, door (oud) dansers op te leiden tot Dance for Health docenten en door het bundelen van expertise op het gebied van onderzoek. Deze wisselwerking brengt een positieve verandering teweeg in het leven van mensen met een chronische bewegingsbeperking.

Menu