Anna Casasola Fontseca

Als 18-jarige mogen meedansen met het English National Ballet in Sir Kenneth MacMillans Rite of Spring. Het is een herinnering die de Catalaanse Anna Casasola Fontseca nog steeds koestert.

“Het was geweldig, bij het applaus was ik in tranen.” Een jaar later, rond haar afstuderen aan de English National Ballet School, raakt ze geblesseerd. Ze moet lang op haar enkeloperatie wachten en de druk, zo niet obsessie van het eigenlijk volop audities moeten doen, wordt te veel. “Ik wist: ik moet naar mijn lichaam luisteren.” Ze keert terug naar haar ouderlijk huis, danst anderhalf jaar niet en gaat, als tijdverdrijf, zanglessen nemen. “Voor ik het wist werd ik gevraagd voor een jazzband, en daarna voor Balahits, een bekende coverband, waarmee ik vier seizoenen op tournee ben geweest.”

Ballerinameisje

Zingen en dansen: als peuter doen Anna en haar oudere zus Laura al niet anders. “Ik was een speels, open kind, met een ongelooflijke energie. Mijn moeder riep vaak: ‘Kun je alsjeblieft even ophouden’, als ik weer eens de kamer rondhuppelde.”

Wanneer Laura op ballet gaat, is ook de driejarige Anna niet meer te houden. Ze nemen jarenlang samen les, maar ontwikkelen zich uiteindelijk in verschillende richtingen. “Laura zat al snel meer op het moderne spoor, terwijl ik een echt ballerinameisje was.”

In hetzelfde jaar waarin Laura de overstap naar Codarts Rotterdam maakt, wordt Anna aangenomen bij de English National Ballet School. Pas bij IT Dansa in Barcelona, waar ze na haar ‘sabbatical’ belandt, ontdekt ze dat ze het fijn vindt om “ook andere dingen dan klassiek ballet te doen”.

Ik wil mijn eigen, diepere beweging vinden.

Expressief

Via haar zus komt ze met Scapino in aanraking (Laura danst er van 2014 tot 2021). “Ik deed weleens lessen mee, maar had nooit gedacht dat ik ooit dit soort repertoire zou kunnen dansen.”

Na twee ‘crazy’ covidjaren is het, zegt ze, geweldig om nu nieuwe, op haar gemaakte rollen te mogen vertolken. Ze noemt zichzelf vooral een expressieve danser. “Ik dans vanuit mijn hart. Dat kan zacht, teder zijn of heel krachtig, afhankelijk van de staat waarin ik verkeer.”

Toch is ze er voor haar gevoel nog niet. “Ik wil mijn eigen, diepere bewegingstaal vinden. Beweging die niet voortkomt uit de emoties die een ander van je vraagt, maar echt uit wie ík ben en wat ík voel.”

Curriculum Vitae

Geboren
1994, Vilassar de Mar (provincie Barcelona), Spanje
Opleiding

- Escola de Dansa Madó, Vilassar de Mar
- English National Ballet School

Bij Scapino sinds
2019
Te zien in (o.a.)

Pearl, Casablanca, The Square 2

Beurzen, nomaties en prijzen

Derde prijs Concurs Internacional de Ballet Clàssic, Sitges - 2009

Ik leer bij Scapino veel over mijzelf. Onder andere dat ik niet altijd zo streng voor mijzelf hoef te zijn, dat het genoeg is om gewoon mijzelf te zijn.

Anna Casasola Fontseca en Amelie Lambrichts in Pearl (foto Hans Gerritsen)
Anna Casasola Fontseca en Sana Sasaki in Pearl (foto Hans Gerritsen)

Bewust

In de natuur voelt Anna zich het meest verbonden met zichzelf. Ze denkt daarbij vooral aan haar geboortegrond. “Aan de zee, de zon en de bergen, die mij helpen de kalmte in mijzelf te vinden.” Met de Nederlandse natuur is ze, bekent ze, nog amper vertrouwd; zodra ze een paar dagen vrij is, kun je haar en haar vriend in een tentje in de Catalaanse bergen vinden.

Tijdens de lockdown heeft ze ook een opleiding tot yogadocent in Spanje gevolgd. Yoga is, net als zingen en de natuur, een ‘medicijn’ voor haar, een manier om dichter bij zichzelf te komen. “Ik wil bewuster leven, in het moment. Bescheiden zijn, eerlijk, vriendelijk, je bekommeren om elkaars welzijn, dat zijn mijn waarden. Niet leven vanuit ambitie, maar vanuit je hart.”

 

Fotografie: Khalid Amakran | Interview: Astrid van Leeuwen

Contact

Scapino Ballet Rotterdam
Eendrachtsstraat 8
3012XL Rotterdam

tel: 010 - 414 24 14
(ma t/m vr 09:00 - 17:30)

info@scapinoballet.nl

Nieuwsbrief

© 2022 Scapino Ballet Rotterdam
Menu