Songs for Drella

06 februari 2015 t/m 16 mei 2015

Songs for Drella is een ontroerend en fascinerend dansportret van popartkunstenaar Andy Warhol, gemaakt door topchoreografen Ed Wubbe en Marco Goecke. De succesvolste dansproductie van 2011 is nu op veler verzoek terug in de theaters. Wubbe en Goecke lieten zich voor hun duo-choreografie inspireren door het legendarische afscheidsconcert van Lou Reed en John Cale, ex-bandleden van The Velvet Underground, ter nagedachtenis aan hun overleden vriend Andy Warhol. Muziek en dans schetsen het leven in Warhols atelier The Factory, het epicentrum van de New Yorkse avant-garde in de jaren ’60. Met gebruik van nieuwe multimediale middelen maakt Wubbe nu een kleurrijke bewerking.

Vanwege zijn wispelturige karakter kreeg Warhol de bijnaam ‘Drella’, een samentrekking van Dracula en Cinderella. Net als deze twee uitersten in Warhols karakter, lopen de totaal verschillende dansstijlen als twee gemoedstoestanden door elkaar heen. De vloeiende bewegingen van Wubbe en de provocerende, staccato dans van Goecke. Het maakt de voorstelling, net als Warhol, spannend en onvoorspelbaar. Songs for Drella is geen verhalend ballet maar de dans ademt Warhol en de muziek komt meer dan ooit tot leven. Dit is een voorstelling die je vastpakt en niet meer loslaat.

Recensies

 • 4Ster

  "Een voorstelling die borrelt en leeft"

  Het Parool, Fritz de Jong, 03-03-2015

  Levendige ode aan Andy Warhol en zijn massakunst. Enerverend gedanst. Een combinatie van dans, songteksten, projecties en beelden die episodes aanstippen uit Warhols leven en loopbaan, zonder anekdotisch te worden. Een voorstelling die borrelt en leeft.

  Lees meer
 • 4Ster

  "Hypnotiserend eerbetoon aan Andy Warhol"

  Dagblad van het Noorden, Cilla Geurtsen, 20-02-2015

  Vanaf de allereerste noten van Smalltown belanden de toeschouwers in een hypnotiserende wereld. De tegengestelde bewegingstalen van Wubbe en Goecke versmelten met elkaar, maar ook met de muziek, en dat levert een interessante trip van 70 minuten op. Songs for Drella is ook in 2015 een overtuigend en hypnotiserend eerbetoon aan Andy Warhol.

  Lees meer
 • "Een heerlijke avondvullende voorstelling voor de echte dansliefhebber"

  Dansmagazine, 18-02-2015

  Het Scapino Ballet is er in geslaagd een voorstelling neer te zetten die het leven van Andy Warhol ademt; van begin tot eind. Een heerlijke avondvullende voorstelling voor de echte dansliefhebber. Verwacht geen verhalend ballet, maar laat je meevoeren door de muziek en prachtige dansers; dan is het pas écht genieten.

  Lees meer
 • "Een interessant en goed doordacht verstandshuwelijk van tegenstellingen"

  Theaterkrant, Charlotte Schultz, 21-02-2015

  Theaterkrant
  “Als beweging geluid zou maken, dan zou het dansmateriaal van Marco Goecke kraken, knarsen, ratelen en ritselen. Dat van Ed Wubbe zou ruisen en zacht fluisteren. In Songs for Drella bundelen Wubbe en Goecke hun contrasterende stijlen als symbool voor Warhols persoonlijkheid; een interessant en goed doordacht verstandshuwelijk van tegenstellingen.”

  Lees meer

Muziek

Credits

Op 16 mei gedanst door:
Dominique Steenwijk, Ellen Landa, Leslie Humbert, Jozefien Debaillie, Laura Casasola Fontseca, Louiza Avraam, Mara Hulspas, Veronique Prins. Alexandre Jolicoeur, Daniel van de Laar, Danny Boom, David Nigro, Kiyan Khoshoie, Luigi Sardone, Nikita Korotkov, Ruben Garcia Arabit.

Choreografie Ed Wubbe en Marco Goecke
Muziek
John Cale, Lou Reed, Jimmy Smith, Charles Mingus
Kostuums
Pamela Homoet en Michaela Springer
Decor
Michaela Springer 
Licht
Udo Haberland
Video
Amber Heij
Dramaturgie
Nadja Kadel