Bagatellen

In theater vanaf: 12 april 1987

Bagatellen is het eerste stuk dat Ed Wubbe voor Scapino creëerde, het ging op 12 april 1987 in première.


De choreografie is gezet op een aantal liefdes- en moralistische liederen uit de Carmina Burana. Ed Wubbe heeft vier jonge mensen de verschillende stemmingen die de muziek bij hem oproept laten uitbeelden. Gewone mensen, in de middeleeuwen, met hun elementaire gevoelens, soms vrolijk en uitgelaten, robuust ongepolijst, dan weer dromerig, ingetogen, lyrisch.

De Carmina Burana is een verzameling van meer dan 200 wereldlijke gedichten en liederen en twee geestelijke werken, een kerst en een paasspel, ontstaan in de 12e en 13e eeuw. Het manuscript bevat liefdesliederen, spot- en protestliederen, drinkliederen en moralistische liedjes. De teksten, veelal in het Latijn, zijn soms grof of platvloers en de wijsjes volks, maar meestal zijn ze poëtisch en de melodieën van een bijzondere eenvoud en schoonheid. Recent onderzoek heeft als landen van herkomst Engeland, Schotland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië uitgewezen. Duidelijk hoorbaar in de muziek zijn de Arabische en Turkse invloeden.

Uit het originele Carmina Burana-handschift heeft René Clemencic een aantal melodieën kunnen reconstrueren en op authentieke, middeleeuwse instrumenten met zijn ensemble uitgevoerd.

Ed Wubbe

Componist

 Artistiek directeur Ed Wubbe is een van de meest veelzijdige Nederlandse choreografen wiens werk het meest gezien is in Nederland. Met de regelrechte hit...

Meer informatie

Credits

Choreografie Ed Wubbe

Muziek reconstructie van muzieknotities bij de
gedichten uit het originele Carmina Burana-handschrift,uitgevoerd door het René Clemencic Consort
Decor Ed Wubbe / Ton Schuddemat
Kostuums Heidi de Raad
licht
Ontwerp Benno Veen


première: 12 april 1987