Voor onderwijs

Scapino Ballet Rotterdam wil dans een unieke en leerzame rol geven in het onderwijs en heeft het volgende programma ontwikkeld.

Workshops voortgezet onderwijs

Scapino Repertoire Nr. 1

Tijdens deze workshop wordt er een stukje choreografie aangeleerd uit één van de voorstellingen van Scapino Ballet Rotterdam die op dat moment door de Nederlandse theaters toert. Naast het leren van een choreografie wordt er tijdens de workshop ook aandacht besteed aan hoe het leven van een danser eruit ziet.
De repertoire workshops worden gegeven door oud dansers van Scapino Ballet Rotterdam.

Scapino Repertoire Nr. 2

De basis voor deze workshop is repertoire (een stukje choreografie uit één van de lopende voorstellingen) wat aan de leerlingen zal worden geleerd. Vervolgens mogen de leerlingen in groepen zelf aan de slag als choreograaf en d.m.v. gerichte opdrachten creëren ze hun eigen choreografie.

De repertoire workshops zijn een uitstekende voorbereiding voor het bezoek aan een voorstelling van Scapino Ballet Rotterdam!

Scapino Dance Battle: Urban vs Modern

Tijdens deze workshop worden de overeenkomsten tussen urban dance en moderne dans door de leerlingen zelf ervaren. De workshop start met een korte urban choreografie die aan de leerlingen zal worden geleerd. Vervolgens zal de choreografie worden getransformeerd naar moderne dans. De leerlingen mogen onder begeleiding van de docent, alsof ze zelf de choreograaf zijn, uiteraard meedenken!

Iconen van de dans

Over het ontstaan van dans en de iconen van de dans uit de geschiedenis is veel bekend. Maar weten jongeren tegenwoordig hoe dans is ontstaan? Waar komt het oorspronkelijk vandaan? Wie heeft wanneer bedacht dat bewegingen van het lichaam op muziek dans is? Hoe heeft dans zich ontwikkeld tot de populaire dansstijlen van nu? Aan de hand van een aantal iconen uit de dansgeschiedenis wordt op een leuke manier verteld én ervaren hoe dans is ontstaan en hoe dans zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

Praktische informatie:

 • De workshops kunnen bij Scapino Ballet in de studio's plaatsvinden of in een geschikte ruimte op school
 • 
De duur van een workshop is 90 min

 • De maximale deelname is 25 leerlingen per workshop
 • 
De workshops zijn geschikt voor alle jaren VMBO, HAVO en VWO

 • Er kunnen in overleg ook meerdere workshops tegelijkertijd en/of op een dag plaatsvinden.

Lesmateriaal 

Wilt u materiaal van Scapino gebruiken tijdens de lessen? Neem dan contact op met Scapino Academy voor de mogelijkheden. Speciaal voor scholen die met een (grote) groep leerlingen de voorstelling bezoeken kan een lesbrief van Rollercoaster worden aangevraagd.

Workshops primair onderwijs

Scapino Ballet Rotterdam is ooit begonnen als een educatief gezelschap, en geeft tot op heden nog steeds een hoge prioriteit aan de leerzame rol van dans in alle fases van het onderwijs. Daarom breidt Scapino Academy het educatieve aanbod uit naar cultuureducatie in het primair onderwijs. Het aanbod is flexibel inzetbaar. We leveren graag maatwerk zodat kan worden aangesloten bij de doorlopende leerlijn cultuureducatie of de visie van de school op cultuureducatie. Voor iedere leeftijd is er immers ook een aangepast programma.

Dansworkshop 'Pearl'

 • Ontwikkeld voor kinderen in groep 1 en 2
 • Aan de hand van een stukje film zetten kleuters hun waarnemingen om in simpele dansbewegingen
 • Gebaseerd op de theatrale Baroksensatie 'Pearl'

Dansworkshop 'The Great Bean'

 • Ontwikkeld voor kinderen in groep 3 en 4
 • Kinderen verbeelden, creëren en presenteren een eigen dansje
 • Gebaseerd op de magie en de uitbundigheid van 'The Great Bean'

Dansworkshop 'Romeo & Julia'

 • Ontwikkeld voor kinderen in groep 5 en 6
 • Kinderen leren stereotype vormen van gedrag, zoals verliefdheid, uitbeelden in de vorm van dans en beweging
 • Gebaseerd op het tijdloze verhaal en de moderne danstaal van 'Romeo & Julia'

Dansworkshop 'ICONS'

 • Ontwikkeld voor kinderen in groep 7 en 8
 • Kinderen gaan met dans aan de slag om te ontdekken wat het betekent om te bewonderen en bewonderd te worden
 • Gebaseerd op 'ICONS', de dansproductie over Warhol, Nico, The Velvet Underground en andere iconen uit de kunst

Aanmelden
scapinoacademy@scapinoballet.nl of 010 414 24 14

DAGPROGRAMMA’S

Scapino Dansdag

De Scapino Dansdag wordt georganiseerd door Projects Unlimited i.s.m. Scapino Ballet Rotterdam. De Scapino voorstellingen Kathleen+, Romeo & Julia en The Great Bean vormen de basis en inspiratiebron van de dag. De school kiest voor één van deze voorstellingen als thema..

Al sinds 1973 worden door Projects Unlimited in het hele land dansdagen georganiseerd op middelbare scholen. De kracht schuilt hem in de eendaagse benadering en het vakoverschrijdende karakter van de projecten. De dansdagen zijn dan ook een perfect middel om invulling te geven aan het CKV-onderwijs binnen de school. De formule waarbij kinderen en jongeren in één dag een theatervoorstelling maken is al decennia lang de pijler van het succes.


Culturele Dag Rotterdam

Rotterdam is rijk aan cultuur. Er gebeurt van alles op het gebied van beeldende kunst, dans, theater en muziek. Voor veel scholen is het dan ook aantrekkelijk om met hun leerlingen een dag de stad te bezoeken, veel te doen, te zien en te beleven, en dat alles vlak bij elkaar.


Vier grote Rotterdamse culturele instellingen bieden speciaal voor het Voortgezet Onderwijs de Culturele Dag Rotterdam aan. Museum Boijmans Van Beuningen, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Ro-Theater en Scapino Ballet Rotterdam hebben een aantrekkelijk dagprogramma samengesteld, waarbij leerlingen kennis kunnen maken met vier belangrijke kunstdisciplines (beeldende kunst, muziek, theater en dans) in telkens een professionele omgeving. 

Contact

Scapino Ballet Rotterdam

Eendrachtsstraat 8
3012 XL Rotterdam
tel: 010 - 414 24 14
(ma. t/m vr. 09.00 - 17.30)
fax: 010 - 413 22 50

Email algemeen:
info@scapinoballet.nl

Email afdeling marketing & communicatie:
publiciteit@scapinoballet.nl

Email afdeling educatie (Scapino Academy):
scapinoacademy@scapinoballet.nl

Email afdeling techniek:
techniek@scapinoballet.nl

Contact formulier

Vul het onderstaande formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Bekijk alle voorstellingen