Single Manouvres

Choreograaf en artistiek directeur Ed Wubbe maakte Single Manoeuvres speciaal voor Charlotte Baines, die dat seizoen afscheid nam van het toneel, en Keith-Derrick Randolph.

Single Manoeuvres, dat tevens onderdeel uitmaakt van Wubbes avondvullende productie Rosary (2000), gaat over onthechting, desoriëntatie en miscommunicatie. De vorm van het duet maakt het geheel eng, in beide betekenissen van het woord. De twee individuen (Baines en Randolph) dansen veelal los van elkaar. Hun zetten zijn eenpersoons zetten. Ook als zij uiteindelijk meer samenkomen blijven de handelingen 'single manoeuvres'.

Met dit duet, gezet op de teksten en het rauwe stemgeluid van Patti Smith, nam Baines afscheid van haar toneelcarrière en van Scapino Ballet Rotterdam.
Zij begon in 1989 bij Scapino Ballet in de rol van de innemende Clara in De Notekraker van Armando Navarro en danste vervolgens glansrollen in het moderne repertoire van het gezelschap. Onvergetelijk zijn haar vertolkingen in o.a. Kathleen, Perfect Skin, Le Sacre du Printemps en Nico van Ed Wubbe en Perureim en Ma's Bandage van Itzik Galili.

FILM

Single Manoeuvres, een dansregistratie
met een portret van danseres Charlotte Baines.
Het portret en de registratie zijn gemaakt door televisieregisseur Jellie Dekker. Single Manoeuvres is speciaal voor televisie opgenomen, op een kaal toneel voor een lege zaal. De cameravoering is even ongepolijst als de choreografie zelf. Deze uitvoering is letterlijk Baines’ allerlaatste geweest.

Het portret vertelt het verhaal van een zeer bescheiden en innemende 35-jarige Engelse die zich mettertijd, en in samenwerking met verschillende choreografen, ontwikkelde van een klassiek opgeleide ballerina tot een veelzijdig danseres, van een lieftallige Clara in De Notenkraker tot een vrouw die niet bang is zichzelf ook lelijk te maken op het toneel. Over haar optreden in Single Manoeuvres schreef de pers: `Baines wordt in dit dramatische duet de stem van Smith zelve, smachtend en snijdend in haar smeekbede, maar nooit sentimenteel. Haar laatste stuiptrekkingen bieden troost: ze zijn waardig, beheerst in hun lichtvoetigheid, wars van elke ijdelheid.’ (Trouw)De dansregistratie Single Manoeuvres van Jellie Dekker (regie, NPS) en Ed Wubbe (choreografie) is in december j.l. genomineerd voor de competitie van het Dance Screen Festival 2002 in Monaco, in de categorie beste adaptatie.

Menu