ICONS

01 oktober 2014 t/m 20 december 2014

ICONS is geïnspireerd op iconen uit de kunst, muziek en film. Iconen als Andy Warhol, John Cale, Lou Reed en zangeres Nico van The Velvet Underground. ‘ICON/NICO' is Ed Wubbes remake van de hitproductie ‘Nico' uit 1997, waarvoor niemand minder dan John Cale de muziek componeerde. In ‘15 minutes or less' en ‘Wolf' geven twee opkomende talenten, Felix Landerer en Itamar Serussi Sahar, hun eigen visie op het begrip Icoon.

ICON/NICO - Ed Wubbe

Zeventien jaar na zijn succesvolle voorstelling ‘Nico' is Ed Wubbe opnieuw geïnspireerd door fotomodel, actrice, zangeres en Andy Warhol protégé Nico. Zij maakte in de jaren '60 met John Cale en Lou Reed deel uit van The Velvet Underground. Haar carrière ging samen met veel drugsgebruik en een mysterieuze destructieve levensstijl. Wubbe: "Het gaat mij dit keer vooral om de muziek van Nico. Zij is een heldin van mij, een icoon uit die periode. Behalve een mooi, blond en lang Duits fotomodel was ze ook een serieus kunstenares met een heel eigen stemgeluid. Dit in combinatie met haar zelfkant maken haar tot een interessant karakter voor het theater."

Wolf - Itamar Serussi

Vanaf 1 oktober is Itamar Serussi de nieuwe huischoreograaf bij Scapino. Eerder dit jaar maakte hij een succesvol debuut bij Scapino Ballet Rotterdam met ‘Test', een voorstudie voor zijn choreografie in ICONS. Het overweldigende 'Wolf' is humoristisch en messcherp tegelijk, het handelsmerk van dit talent. Voortgestuwd door de muziek van zijn vaste componist Richard van Kruysdijk, nodigt Serussi de dansers uit de volle breedte van hun individuele fysicaliteit te verkennen: van energieke mannelijkheid tot speelse androgynie.

15 minutes or less

Niet één persoon, maar het fenomeen ‘Icoon' staat centraal in de nieuwe choreografie van huischoreograaf Felix Landerer: ‘15 minutes or less', een ingenieus gechoreografeerd groepsstuk in Landerers vloeiende en organische bewegingstaal. Met de titel verwijst hij naar Andy Warhols uitspraak: ‘In the future everyone wil be famous for 15 minutes'. Landerer: "Ik denk dat Warhol het icoon in zijn algemeenheid wilde betwisten. In dit nieuwe mediatijdperk kan iedereen een icoon zijn. Het woord ‘Icoon' verliest zijn betekenis. Je hebt tijd nodig om een echt icoon te worden, en die tijd wordt niet meer gegeven. Het is ook bijna onmogelijk om lang een icoon te blijven; er is een hoge omloopsnelheid."

Recensies

  • "Boeiend vanwege zijn vloeiende groepsbewegingen die als zachte deining over het podium golven."

    Trouw over 15 minutes or less, 07-10-2014

  • "Een wake-up call voor ingedutte choreografen en een orgasme voor mijn ogen."

    Dance Talk over Wolf, 23-10-2014

    Wat. De. Hel. Dit is moderne dans zoals ik in Nederland de laatste jaren weinig gezien heb, een wake-up call voor ingedutte choreografen en een orgasme voor mijn ogen. Het hele publiek explodeert in een oorverdovend applaus. Ik baal als het voorbij is. Ga. Dit. Stuk. Zien.

    Lees meer

Itamar Serrusi

Itamar Serussi is vanaf oktober 2014 huischoreograaf bij Scapino Ballet Roterdam. In juni 2014 maakte hij zijn Scapinodebuut met het succesvolle ‘Test' voor de voorstelling TWOOLS. Op 1 oktober ging zijn choreografie ‘WOLF' in première in de voorstelling ICONS. Met zijn persoonlijke en zeer fysieke stijl en het gebruik van humor en improvisatie begeeft hij zich graag buiten de grenzen van de traditionele dans. Het resultaat is speels, luchtig, elegant en aangenaam onvoorspelbaar.

Lees verder

Cast & Credits

ICON/NICO

Choreografie: Ed Wubbe
Muziek John Cale: ‘Iceberg I', ‘Ari Sleepy Too', ‘Iceberg II', ‘Nibelungen (album ‘Nico, The Ballet, speciale compositie)
Muziek Nico: ‘You Forgot To Answer', ‘The End', (album ‘The End'); ‘My Funny Valentine' (album ‘Camera Obscura')
Lichtontwerp: Ramunxto Stoete i.s.m. Ed Wubbe
Kostuumontwerp: Pamela Homoet

Vanavond gedanst door:
Bonnie Doets, Bryndis Brynjolfsdottir, Jozefien Debaillie, Mara Hulspas, Maya Roest, Véronique Prins.
Alexandre Jolicoeur, Daniel van de Laar, David Nigro, Jean Gabriel Maury, Luigi Sardone, Nikita Korotkov, Ruben Garcia Arabit.

WOLF

Choreografie: Itamar Serussi
Muziek: Richard van Kruysdijk
Lichtontwerp: Ate Jan van Kampen
Kostuumontwerp: Itamar Serussi Sahar

Vanavond gedanst door:
Mara Hulspas.
Alexandre Jolicoeur, Jean-Gabriel Maury, Kiyan Khoshoie, Mischa van Leeuwen, Nikita Korotkov.

15 Minutes or less...

Choreografie Felix Landerer
Muziek: Christof Littmann
Zang en tekst: Lauren Mace
Lichtontwerp: Ramunxto Stoete en Felix Landerer
Decor en kostuums: Till Kuhnert

Vanavond gedanst door:
Bonnie Doets, Bryndis Brynjolfsdottir, Dominique Steenwijk, Ellen Landa, Jozefien Debaillie, Louiza Avraam, Mara Hulspas, Maya Roest, Véronique Prins.
Alexandre Jolicoeur, Daniel van de Laar, David Nigro, Jean-Gabriel Maury, Kiyan Khoshoie, Luigi Sardone, Mischa van Leeuwen, Nikita Korotkov, Ruben Garcia Arabit.