The Schliemann Pieces

18 november 1998 t/m 07 maart 1999

Ed Wubbe laat zijn dansers het heden en verleden vertolken in het wisselende toneelbeeld van beeldend kunstenaar Hans Wap en ontwerpster Pamela Homoet en op de muziek van de veelzijdige componist Harry de Wit, die met zijn onorthodoxe, zelfontworpen instrumentarium een belangrijk element in het toneelbeeld vormt.

Ed Wubbe over The Schliemann Pieces: "Ik heb mij laten inspireren door de figuur Heinrich Schliemann en zijn opgravingen naar de stad Troje. Archeologie heeft mij altijd geboeid. Door het lezen van Schliemanns dagboeken en andere boeken die over hem zijn geschreven raakte ik steeds meer gefascineerd door de obsessie die hem dreef gedurende zijn hele leven. Bijvoorbeeld hoe hij zich vastbeet in het idee dat de Ilias van Homerus aanwijzingen bevatte voor de vindplaats van de stad Troje.

Ik heb voor de voorstelling teksten geselecteerd uit de dagboeken van Schliemann waarin zowel de werkomstandigheden van de arbeiders als zijn relatie met zijn vrouw Sophia worden weergegeven en uit de Ilias, waarin de tegenstrijdigheid van de poëtische taal met de gruwelijke gebeurtenissen van de Trojaanse oorlog tot uiting komt."

Ed Wubbe

Choreograaf

Ed Wubbe is artistiek directeur van Scapino en tevens een van de meest veelzijdige Nederlandse choreografen. In 2017 ontvangt hij de Gouden Zwaan voor zijn bijdrage aan...

Meer informatie

Credits

Choreografie Ed Wubbe

Muziek Harry de Wit

Toneelbeeld Pamela Homoet, Hans Wap, Ed Wubbe
Lichtontwerp Benno Veen
Teksten 
Homerus / Schliemann, samengesteld door Ed Wubbe

Musici Harry de Wit - harmonium, basklarinet, prepared piano, long strings, samplers, megafoon, dirty percussion (live)
Willem Brink - gitaar, saz, bouzouki (live)
Wim Konink - slagwerk (live)
Indra van Hal - viool, leden van Stravinsky Ensemble

Stemmen Georg Reischl, Inma Rubio Tomas, Ibrahim Güngör

première 19 november 1998, Rotterdamse Schouwburg