Kathleen

18 februari 1995 t/m 20 mei 1995

De oorspronkelijke versie van Kathleen, een stuk van 45 minuten voor 6 meisjes en 10 jongens, werd gecreëerd in de zomer van 1992 in de oude Scapino Studio's aan de Luchtvaartstraat in Amsterdam. De eerste inspiratie voor het stuk vormde een boek, getiteld 'Rogues Gallery' (Galerij van Schurken), dat een opsomming gaf van negentiende-eeuwse Amerikaanse criminelen, compleet met portretten en strafblad. Naarmate Ed Wubbe vorderde met de creatie van 'Kathleen' raakte hij ietwat verwijderd van deze oorspronkelijke inspiratiebron, maar de verschillende karakters zijn nog steeds in het stuk terug te vinden.

De titel 'Kathleen' is ontleend aan een foto, gemaakt door ontwerpster Pamela Homoet, van een betonnen muur, compleet met graffiti; schuttingtaal over een zekere Kathleen. De foto diende tevens als basis voor het achterdoek.

Voor de muziek koos Ed Wubbe twee sporen: ten eerste vroeg hij Ruben Stern om een uiterst simpel pianodeuntje tot een ouverture voor het stuk te bewerken, terwijl hij in de balletstudio bewegingsmateriaal creëerde op de keiharde gitaarmuziek van de Engelse trash-rock groep 'Godflesh'. Voor de definitieve montage van de muziek werden drie lange avonden uitgetrokken in de studio van Stichting Popmuziek Nederland. De première in oktober 1992 en de reeks voorstellingen die er op volgde waren een groot succes.

Voor de geplande tournee naar New York in april 1994 besloot Ed Wubbe een avondvullende versie van 'Kathleen' te gaan maken, dit geheel in de lijn van zijn artistieke streven om meer avondvullend werk te creëren. Kenmerkend voor het werk van Wubbe is het blijven experimenteren, ook met bestaand materiaal. Veel van het choreografisch materiaal voor de langere versie van 'Kathleen' kon hij halen uit het in 1993 door hem gecreëerde ingetogen 'Edges', oorspronkelijk gezet op het tweede strijkkwartet van de Poolse componist Henryk Górecki. Hoewel er dramaturgisch heel wat moest worden 'omgecomponeerd' sloot het materiaal qua sfeer al uitstekend aan bij de bestaande 'Kathleen'. De tien voorstellingen in het Joyce Theater in New York waren uitverkocht. Pers en publiek reageerden zeer enthousiast.

Ed Wubbe

Choreograaf

Ed Wubbe is artistiek directeur van Scapino en tevens een van de meest veelzijdige Nederlandse choreografen. In 2017 ontvangt hij de Gouden Zwaan voor zijn bijdrage aan...

Meer informatie

Credits

Choreografie Ed Wubbe

Muziek Godflesh / Stern

Godflesh, fragmenten van de CD's: 'Streetcleaner', MOSH 15 CD, 'Godflesh', MOSH 20 CD, 'Slavestate', MOSH 30 CD en 'Pure', MOSH 32 CD, © Earache Records.

Ruben Stern, 'Kathleen' improvisaties op een thema van Ed Wubbe, opnames: Studio Nederland, techniek: Michiel Jansen.

Kostuums en toneelbeeld Pamela Homoet

Première 19 april 1994, The Joyce Theater, New York