Michiel Borstlap

Michiel Borstlap is pianist, componist en boegbeeld van een nieuwe jazzgeneratie. De generatie die minder in hokjes en vakjes denkt, zoals ook Erik Vloeimans en Benjamin Herman. Sinds zijn cum laude afstuderen in 1992 heeft hij flinke stappen gezet. Als eerste Nederlander won hij een prestigieuze Amerikaanse jazzprijs, de Thelonious Monk Award. Hij componeerde de eerste Arabische opera, maakte muziek met Ludovico Einaudi en Gino Vannelli en kreeg een Gouden Kalf voor de filmmuziek van ‘Tiramisu’.

Oorsprong

Gezegend met een virtuoze speeltechniek blijft Michiel Borstlap (Den Haag, 1966) de pianist die zoekt naar een balans tussen, zoals hij het zelf noemt, ‘hoofd, hart en onderbuik’. Hij gaat terug naar de oorsprong van muziek die ontstaat uit akkoorden, melodie en ritme. Sinds zijn besluit in 2010, om meer solo te spelen en op te nemen, krijgt het hart meer kansen om op de voorgrond te treden. ,,Er is geen ruimte voor compromissen. Je vaart op je gevoel om zowel jezelf als het publiek in een bepaalde stemming te brengen’’.

Less is more

En in de solo-albums, die sinds die keuze bijna jaarlijks verschijnen, is te horen hoe de muziek zich ontdoet van ballast, hoe de stilte een plek tussen de noten vindt. Het ‘less is more’ sluipt zijn muziek in. Michiel Borstlap kan het naar zijn eigen hand zetten, ook al horen we invloeden van Chopin, Schubert, Satie of Philip Glass. In zekere zin loopt hij met zijn benadering nog voor de troepen met sterren als Nils Frahm of Ludovico Einaudi uit. Zijn vorig jaar verschenen (digitale) album ‘Blue Seasons: Winter’ is daar een toonbeeld van. Op zijn oude antieke lespiano (een Georg Schwegten uit 1915) hoor je iemand die samensmelt met de klanken en het instrument. Avantgarde wellicht, maar net zo goed kunst uit vervlogen tijden.

Ed Wubbe over Michiel Borstlap (Pas de Deux):

“De muziek van Michiel is voor mij de motor van de voorstelling. De ene keer ga ik er met de dans in mee, de ander keer ga ik er juist tegenin. Ik versnel waar de muziek langzamer is en vertraag waar Michiel versnelt. Of ik zet er een ander gevoel tegenover. Daarin zoek ik bewust de contrasten en de grenzen op. Op deze manier beïnvloed ik zijn muziek. Door de dans zal het publiek zijn muziek anders ervaren. Dat maakt Pas de Deux ook spannend. Achter de schijnbare muzikale eenvoud gaat heel veel schuil. Michiel is net als zijn muziek fenomenaal.”

Contact

Scapino Ballet Rotterdam

Eendrachtsstraat 8
3012 XL Rotterdam
tel: 010 - 414 24 14
(ma. t/m vr. 09.00 - 17.30)
fax: 010 - 413 22 50

Email algemeen:
info@scapinoballet.nl

Email afdeling marketing & communicatie:
publiciteit@scapinoballet.nl

Email afdeling educatie (Scapino Academy):
scapinoacademy@scapinoballet.nl

Email afdeling techniek:
techniek@scapinoballet.nl

Contact formulier

Vul het onderstaande formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Bekijk alle voorstellingen