TWOOLS 6

03 juni 2004 t/m 06 juni 2004

Bedacht en geregisseerd door artistiek leider Ed Wubbe kwam Scapino in 1999 met de eerste editie van dit dansspektakel. Dankzij het aansprekende concept - afwisselend, prikkelend, serieus, humoristisch en altijd verrassend - wisten de TWOOLS'en zich in korte tijd op de danskalender te plaatsen.

TWOOLS wordt in een hoog tempo gemaakt én gepresenteerd. Verschillende choreografen van binnen en buiten het gezelschap maken korte choreografieën die worden afgewisseld door snelle decorwisselingen en aan elkaar geknoopt door Ed Wubbe. TWOOLS biedt een 75 minuten durende non-stop danservaring. Pinguins, breakdance, Schotse rokken en een diner-dansant waren de rode draden in vorige TWOOLS voorstellingen. Alles kan in TWOOLS.

Choreografen van binnen en buiten de groep worden uitgenodigd een korte bijdrage te leveren aan een door Ed Wubbe ontworpen concept, waarin korte ensemblewerken worden afgewisseld met duetten en trio's in snelle decorwisselingen. 
'TWOOLS' is een mengeling van zorgvuldig gemaakte choreografieën, korte stukken met een instant karaker en korte improvisaties van dansers die door Wubbe worden gestructureerd. Tegen de gewoonte in worden de choreografieën, met name de verbindende, in korte tijd geproduceerd en gemonteerd tot één voorstelling. Dit dwingt tot een andere, snellere, manier van beslissingen maken.

'TWOOLS' geeft ruimte aan diversiteit en risico. Stukken van verschillende lengtes, omvang, stijl en sfeer, die normaal niet snel worden samengevoegd, worden direct tegenover elkaar geplaatst. Op een serieuze solo van tien minuten volgt een flitsend groepswerk van twee minuten. Er kunnen vreemde botsingen ontstaan. Maar de som van de delen kan ook iets nieuws opleveren.

 

Programma

TWOOLS 6 brengt premières van Robert Poole, Sacha Steenks, Douglas Bateman, Massimo Molinari, Nanine Linning en Ed Wubbe m.m.v. VJ Stalker, waaraan alle dansers meewerken.

Robert Poole formeerde na zijn danscarrière in 1994 zijn eigen gezelschap 'Moving Words'. Hij was Directeur Ballett/choreograaf bij het Oostenrijkse Ballett Linz en werkt momenteel als free-lance choreograaf. 


Sacha Steenks heeft ruim tien jaar gedanst bij Scapino waar zij ook haar eerste choreografie maakte, 'Closed Timelike Curves'. 


Douglas Bateman is danser bij Scapino en won onlangs de 2e prijs op de Hannover Wettbewerb met zijn choreografie SOL,O CIRCLES die in TWOOLS 6 de Nederlandse première beleeft.


Massimo Molinari is danser bij Scapino. Zijn eerste choreografie '3.0.3' (1998) werd geselecteerd voor De Nederlandse Dansdagen. Voor de workshop 'Made in Rotterdam' van Scapino maakte hij in 2002 de choreografie 'Beautifull Lies'. 


Nanine Linning maakt meerdere dansstukken voor TWOOLS 6 en is, naast Ed Wubbe, de bindende kracht van TWOOLS.


Ed Wubbe werkte voor TWOOLS 6 samen met VJ Stalker, die met zijn eigen stijl, rauw en snel, naam heeft gemaakt in het clubcircuit en al eerder met Scapino samenwerkte op Lowlands.