De Notenkraker

05 december 2008 t/m 14 december 2008

Eén van de grootste dansvernieuwers van dit moment, choreograaf ‘in residence’ Marco Goecke, maakte een wonderlijke en hedendaagse bewerking van de balletklassieker 'De Notenkraker' op muziek van Tsjaikovski. Daarmee keerde in december 2008 na vijftien jaar een traditie terug bij Scapino. Goecke blijft met zijn verrassende, eigen ‘handschrift’ dicht bij de oorspronkelijke vertelling, die met mysterieuze meerduidigheid handelt over de adolescentie van het meisje Clara. De choreograaf toont zich een ware danstovenaar in zijn creatie van een donker sprookjesland waarin kinderlijke onschuld en fantasie overgaan in angsten uit het onderbewuste.

Alle elementen waardoor de stukken van Marco Goecke zich onderscheiden, de duistere sfeer, de speelse en subtiele vondsten, de nerveus en virtuoos in de ruimte fladderende bewegingen van de dansers, komen ook terug in De Notenkraker. Goecke trekt het stuk als het ware zijn eigen wereld in, bestudeert kritisch de essentie ervan en ontdekt verbijsterende overeenkomsten tussen de twee.

Op Tsjaikovski’s balletmuziek vertelt Goecke vanuit zijn eigen perspectief, door middel van zijn associatieve vertelstijl én absurdistische bewegingen het oorspronkelijke verhaal van Clara die van haar raadselachtige oom Drosselmeier een notenkrakerfiguurtje als kerstcadeau krijgt.
Goecke’s ‘ballet noir’ is een duistere droom, die langzaam bij de toeschouwer binnendringt.

Marco Goecke

Gastchoreograaf

Marco Goecke is ongetwijfeld een van de meest geprezen jonge choreografen van dit moment. Zijn choreografieën zijn sensationeel eigenzinnig en vernieuwend.

Meer informatie

Credits

Choreografie Marco Goecke
Decor- en kostuum ontwerp Michaela Springer
Lichtontwerp Udo Haberland
Dramaturgie Anja von Witzler
1e Balletmeester Valerie Lecocq
Muziek P. Tsjaikovski ‘De Notenkraker’, Mahalia Jackson ‘Silent Night’
Realisatie kostuums Pamela Homoet, Petra Finke, Marita Schoonheijm, Marian Hoefnagels, José Drabbe
Realisatie decor Ton Schuddemat en Aad Carlebür

Gedanst door Bonnie Doets, Leslie Humbert, Nicole Kohlmann, Annemarie Labinjo- van der Meulen, Merel Lammers, Ralitza Malehounova, Chiara Mezzadri, Mélanie Oger, Maya Roest, Blair Tookey, Jeroen van Acker, Lucas Jervies, Maxime Lachaume, Mischa van Leeuwen, Min Li, Brandon O’Dell, Loïc Perela, Rein Putkamer, Mitchell-lee van Rooij, Michael Sastrowitomo, Rupert Tookey, David Wilde

Kinderen Sara Vasseghi, Dante Riato