Jan Louter

Jan Louter is de bedenker en regisseur van vele documentaires. Hij maakte films over kunstenaars en schrijvers, maar ook over psychiatrie en maatschappelijke vraagstukken die de waan van de dag ontstijgen. In zijn werk speelt de verbeelding altijd een grote rol.

Dit jaar gaan twee lange documentaires van zijn hand in première: DE WERELD VAN WUBBE over de choreograaf en artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam en HERSENLEED over het werk van twee neurochirurgen en enkele patiënten bij het verloop van hun hersenaandoeningen en de dilemma’s die zich tijdens dat proces voordoen. Jan Louters films, die in lengte variëren van 50’ tot 93’, zijn uitgezonden door de NTR, VPRO, AVRO en RTV Rijnmond en verkocht aan buitenlandse televisiestations in Europa, Australië en Amerika. Een tiental ervan is vertoond op nationale- en internationale filmfestivals, o.a. IDFA, IFFR, Nederlands Filmfestival, AFI Los Angeles, Doc Fest München e.v.a.

A sad flower in the sand over de Amerikaanse schrijver John Fante, is op het AFI filmfestival 2001 in Los Angeles bekroond met ‘A Special Jury Mention for best feature documentary’. The last days of Shishmaref kreeg totaal 12 prijzen, waaronder wederom op het AFI filmfestival 2008 ‘A Special Jury Mention for best feature documentary’.

 

Menu